Sağlıklı, bakımlı, düzgün görünümlü ve bembeyaz dişlere kavuşmanın en etkili yollarından biri olan bonding, doğru yöntemle, işlem için uygun olan hastalara uygulandığında, gerçekten de muhteşem bir görünüme kavuşulmasına vesile oluyor. Dişleri her zaman olması gereken sağlıklı yapısına kavuşturma ve estetik bir görünüm sunma söz konusu olduğunda en etkili yöntemlerden biri olan bonding yöntemi, pek çok farklı durumda uygulanabilmekte ve başarılı sonuçlar doğurabilmektedir. Bonding nedir, nasıl yapılır ve bonding hakkında bilmeniz gereken her şey, bu yazıda sizi bekliyor.

Bonding Nedir?

Bonding uygulaması, kompozit dolgu malzemelerinin dişte herhangi bir hasara ya da yıpranmaya neden olmadan dişe yapıştırılması ile uygulanan bir koruyucu diş hekimliği yöntemidir. “Bonding” kelimesi, İngilizce’deki temel anlamı ile “bir araya getirme” ya da “bağ kurma” anlamına gelmektedir. Temel kelime anlamının hakkını veren bonding uygulamaları, bu amaçla iki diş arasında yer alan ufak boşlukları doldurma ya da hasar gören bir dişi eski formuna kavuşturma amacı ile uygulanabilmektedir. Uygulama esnasında kullanılan temel madde olan kompozit bonding işleminin esas yapıtaşını oluşturur ve doldurulması gereken boşluklar, bu özel madde ile doldurularak daha estetik bir görünüm kazanır. Bonding işlemi kimlere yapılabilir diye baktığımız zaman dişinde deformasyon, ezik, çökük, iki diş arasında boşluk ya da şekilsizlik olan herkesin bonding yaptırabileceğini söylememiz mümkün olur. Kişinin gülümsemesine ciddi oranda katkıda bulunan bonding işlemi, en kolay ve en popüler estetik diş hekimliği işlemleri arasında sayılmaktadır.

Bonding Nasıl Yapılır?

Bonding uygulamasına başlanmadan önce, işlem sırasında kullanılacak olan maddenin hazırlığı yapılır. Bu kompozit bonding dolgu maddesi, bonding yönteminin kolay ve düşük maliyetli estetik diş tedavilerinden biri olmasına ön ayak olur. Malzeme hazırlanırken istenen şekle dönüştürebilir ve talebe göre cilalanabilir. Çoğunlukla bu tip kompozit bonding malzemeleri, rengi farklı ya da ucu kırık dişlerde kullanılır. Elbette iki diş arasındaki ufak boşlukları doldurmak, dişleri olduğundan daha uzun göstermek ve dişin şeklini değiştirmek için de yine bu kompozit bonding dolgusuna başvurulur.

Bonding işlemi yapılmadan önce, diş hekimi dişiniz ile en uygun renkte bir kompozit madde seçmek için renk skalası kullanır. Renkte karar kıldıktan sonra hekim, uygulama yapılacak olan dişi hafifçe pürüzlendirir. Bu işlem, bonding malzemesinin daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Ardından dişler üzerinde yer alan mikrofil alanlar cilalanır ve kompozit dolguların yapıştırılacağı alanlara adesiv denen yapıştırıcı madde sürülür. Bazı durumlarda daha yüksek kalıcılık elde etmek için ultraviyole ışınlar ya da lazer yardımı ile yapıştırıcılar sabitlenir. Adesivlere dair son kontroller yapıldıktan sonra dişler, kompozit dolgular ile şekillendirilmeye başlanır. Macunumsu bir kıvama sahip olan bonding malzemesi, uygulandığı andan itibaren sertleşmeye ve şekil almaya başlayacaktır. Son olarak bazı bonding işlemlerinde daha doğal bir görüntü elde etmek ve bonding ömrünü uzatmak için özel bir cilalama işlemi yapılabilmektedir.

Uygulama ile ilgili en çok merak edilen sorulardan bir tanesi, işlem sırasında herhangi bir acı olup olmadığıdır. Bonding uygulamasının yapımı son derece kolay ve zahmetsizdir. İşinin ehli bir bonding uzmanı tarafından yapıldığında hiçbir şekilde ağrı hissetmez, hatta çoğu zaman anestezi uygulanmasına bile ihtiyaç duymazsınız. Elbette herhangi bir rahatsızlık ile karşı karşıya kaldığınız durumda diş hekiminizden ufak bir lokal uyuşturucu iğne yapmasını talep edebilirsiniz. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki bonding işlemi ile birlikte çürük, kanal ya da benzeri bir diş tedavisi daha uygulanacaksa, uyuşturucu iğne yapmak gerekebilir.

Bonding Uygulamasından Sonra Nelere Dikkat Etmelidir?

Bonding tedavisi, yaklaşık 1-1,5 saat kadar bir zaman alır. Her ne kadar tedavi çoğunlukla aynı gün içerisinde, tek bir seansta tamamlanıyor olsa da, birden fazla dişinize bonding işlemi uygulatıyorsanız, diş hekimine birkaç gün gelmeniz gerekebilir.

Uygulama sonrasında dişe uygulanan bonding materyalinin zarar görmemesi ve lekelenmemesi için sigara, çay ve kahveden uzak durmakta fayda vardır. Lekelenme oluşmasını önlemek için bonding sonrası ilk 48 saat leke oluşturabilecek şeker, buz gibi spesifik gıda ve içeceklerden uzak durmanız gerekir. Bununla birlikte yine uygulamayı takip eden ilk iki gün boyunca ağız ve diş sağlığına özellikle dikkat etmeli, dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalamalı ve diş ipi ya da ağız suyu kullanımını aksatmamalısınız.

Bonding uygulaması sonrası, hekiminizin size belirtmiş olduğu kontrol sürelerini de kaçırmamanızda fayda vardır. Çoğunlukla diş hekimleri, bonding işlemini takiben 6. ayda hastayı kontrol amaçlı görmek isterler. Ağız ve diş sağlığınıza dikkat ettiğiniz ve herhangi bir sorun hissettiğiniz anda diş hekiminiz ile iletişime geçtiğiniz sürece, bonding uygulamasının akabinde rahat bir iyileşme süreci geçireceğiniz garantidir.

Bonding Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Bonding uygulaması, birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Zahmetsiz ve kısa süreli bir işlem olması, maliyetinin düşük olması ve başarı oranının yüksek olması bunlardan sadece birkaç tanesidir. Bonding uygulaması yaptırmayı planlıyorsanız, uygulamanın size sağlayacağı katkılar şu şekilde:

  • Bonding yöntemi sırasında dişlerde herhangi bir kesme, çekim ya da küçültme işlemi uygulanmaz.
  • İki diş arasında boşluk bulunan vakalarda, dişlere herhangi bir müdahalede bulunmadan boşluk kapatılmış olur.
  • Tek bir dişe uygulandığı zaman sadece bir seansta tamamlanabilen bir işlemdir.
  • İşlem sonrasında herhangi bir kapsamlı bakım ya da iyileşme süreci gerektirmez. En temel ağız ve diş bakımı kurallarına uyduğunuz sürece işlem sonrası 1-2 gün içerisinde tamamen iyileşmeniz mümkündür.
  • Dişler arasındaki boşlukları doldurmak için kullanıldığı zaman istenmeyen boşlukları gidererek bakteri oluşumunu engellemiş olur.
  • Bonding, dişlerin estetik açıdan daha hoş görünmesine vesile olur. Kısa görünen dişleri uzatan, dişler arasındaki boşlukları zahmetsize kapatan ve diş uçlarındaki ufak kırıkları gideren bonding uygulaması, kişinin daha güzel bir gülümsemeye sahip olmasını sağlar.
  • İstendiğinde sararmış olan dişleri kalıcı olarak daha beyaz hale getirebilir.
  • Çürük, kanallı ya da kırık dişlerde, tedavi sonrasında oluşabilecek deformasyonları minimum maliyetle kapatmanızı sağlar.
  • Lamine porselen, yaprak porselen ya da kuron gibi tedavilere oranla daha düşük maliyetlidir.
  • Yarım saat ile 1,5 saat arası gibi kısa bir süre içerisinde tamamlandığı için kişinin gündelik programına ve temposuna mani olmaz.
  • Lamine porselen kaplama yapmayı planlayan hastalar için bir deneme niteliğindedir; böylece hastalar bonding yaptırdıktan sonra elde ettikleri görüntüden memnun kaldıkları takdirde lamine porselen kaplama yaptırmayı da tercih edebilir.
  • Ağrısız bir işlemdir ve ağzın uyuşturulmasını gerektirmez.

Bonding İşlemi Fiyatları Ne Civarda?

Söz konusu dişlerdeki deformasyonu ya da renk bozukluğunu düzeltmek olduğu zaman bonding, en etkili ve verimli estetik diş tedavileri arasında yer almaktadır. Alanında uzman bir diş hekimi ile çalıştığınız takdirde minimum müdahale ve minimum malzeme ile dişlerinizde harikalar yaratmak mümkündür.

Bonding fiyatları, uygulama yapılan diş sayısına ve kullanılacak olan malzemeye göre farklılık gösterebilir. Kliniğimizde yaptıracağınız bonding işlemleri öncesinde en iyi bonding diş hekimleri ile tanışabilir, prosedür hakkında detaylı bilgi alabilir ve bonding fiyatları listesini inceleyerek karar verebilirsiniz.