ÇOCUK DİŞ SAĞLIĞINDA PEDODONTİ UZMANI (PEDODONTİST) TAKİBİ VE ÖNEMİ

Ebeveynler tıpkı her alanda olduğu gibi ağız ve diş sağlığı alanında da çocuklarının her daim sağlıklı olmalarını ve sorun yaşamamalarını ister. Çocuklarda ağız ve diş sağlığı, sadece çocukluk boyunca sorunsuz bir diş yapısına sahip olmalarına vesile olmakla kalmaz, aynı zamanda yetişkin birer birey haline geldiklerinde de dişçi muayenesini daha az ziyaret etmelerine önayak olur. Çocuk diş sağlığında tercih ettiğiniz pedodonti uzmanının önemi büyüktür; zira çocuğunuzun dişlerini herhangi bir diş hekiminden ziyade çocuk dişleri alanında uzmanlaşmış bir pedodontiste emanet etmeniz gerekir. Pedodonti hakkında bilmeniz gerekenler, iyi bir pedodontistte bulunması gereken özellikler ve çocuğunuzun ağız ve diş sağlığına dair önemli tüyolar, bu yazıda sizleri karşılıyor.

Pedodonti Nedir?

Pedodonti ya da pediatrik diş hekimliği olarak bilinen çocuk ağız ve diş sağlığı süreçleri, özellikle bebeklerde, çocuklarda ve genç yetişkinlerde oluşabilecek ağız ve diş problemlerini çözmeye yönelik çalışan bir diş hekimliği alt branşıdır. Pedodontistler, kendilerini sadece ve sadece çocuk ağız ve diş sağlığını adamış diş hekimleri olarak görev yaparlar. Elbette sadece çocuklar ile ilgilenen ayrı bir diş hekimliği branşı olması çok önemlidir; zira çocukların yetişkinlere kıyasla çok daha farklı diş dinamikleri ve ağız yapıları bulunmaktadır. Başta süt dişleri ve kalıcı dişler olmak üzere çocuk diş tedavilerinde tüm süreçleri pedodonti uzmanları yürütmektedir.

Çocuk Diş Sağlığında Pedodonti Uzmanının Önemi Nedir?

Bir pedodonti uzmanı, çocuk ağız yapısı üzerinde ihtisas almış ve bu konuda uzmanlık eğitimi görmüş bir diş hekimidir. Çocukların ağız yapıları, yetişkinlerin ağız yapılarından oldukça farklıdır. Öncelikle yetişkinlerin ağzında yer alan dişler, ağız içerisinde sürdükten sonra standart ve stabil bir dokuya sahiptir. Öte yandan çocukların hem ağız ebatları sürekli olarak gelişmekte, hem de dişleri düzenli olarak yenilenerek bambaşka formlar kazanmaktadır. Önce süt dişleri işe başlayan çocukların pedodonti serüveni, ardından bu süt dişlerinin dökülmesi ve yerine kalıcı dişlerin çıkmaya başlaması ile devam eder. Bu süreçte en iyi takibi ve gözlemleri ise elbette pediatrik diş hekimliği alanında eğitim almış bir diş hekimi yapabilir. Bu yüzden de çocuğunuzu ilk diş hekimi muayenesine götürürken özellikle donanımlı ve tecrübeli bir pedodonti uzmanına götürmenizde büyük fayda vardır.

Her şeyden önce belirtmekte fayda vardır ki bir pedodontist, çocuğunuzun karşılaşacağı ilk diş hekimi olacaktır. Bebekliğinden itibaren gençliğine kadar olan süreçte ağız ve diş sağlığını yakından takip edecek, karşılaşılan sorunlara çözüm üretmeye çalışacak olan pedodontist, çocuğunuz yetişkinliğe ulaştığında onda oluşabilecek diş travmalarını ve korkularını önleyebilme konusunda önemli rol oynar. Bu yüzdendir ki çocuğunuzu götüreceğiniz bir pedodontist seçerken dikkatli ve özenli davranmanızda yarar olacaktır.

Çocuk diş doktorunuzun çocuğunuza karşı sergilediği davranış ve tavırların da önemi büyüktür. Unutmamak gerekir ki her çocuk bir sünger gibidir ve etrafında gördüğü tüm davranışları özümseyerek zihninin ilgili köşesine sonradan kullanmak üzere yerleştirir. Bu teorem, çocuğun hayatının her alanında olduğu gibi, kısa bir süre sonra ağrı, acı ve rahatsızlık ile özdeşleşecek olan diş kliniği ile de bağlantılıdır. Sıcak bir diş kliniği ortamının yaratılması, her daim güler yüzlü ve sıcakkanlı bir karşılama sağlanması ve müdahaleler sırasında çocuğa karşı her daim yapıcı bir tavır ile yaklaşılması, bir pedodontistin manevi sorumlulukları arasında yer almaktadır. Tüm bunlara ek olarak çocuğunuzu bir çocuk diş hekimi ile ne kadar erken tanıştırırsanız, dişçiden ve dişçi muayenelerinden korkmasını da o kadar önlemiş olursunuz. Böylelikle çocuğunuzu dişçilere ve diş tedavilerine karşı sevdirebilir, ileride de bilinçaltında bu korkuyu taşımasını engelleyebilirsiniz.

Pedodontist Hangi Diş Tedavilerini Gerçekleştirebilir?

Çoğu anne baba, çocuğun süt dişleri zamanla kendiliğinden düşeceği ve yerine kalıcı dişler çıkacağı için çocuk ağız ve diş sağlığına gerekli özen ve önemi göstermekte yetersiz kalır. Halbuki bu bakış açısı, pek tasvip edilen bir bakış açısı değildir. Süt dişlerinin dökülecek olması ve kalıcı dişlerin doğal yöntemlerle çıkacak olması, çocuğa olabilecek en küçük yaştan itibaren doğru ağız ve diş sağlığı alışkanlıkları aşılanması gerektiği gerçeğini değiştirmez. Buna ek olarak ister süt dişi, ister kalıcı diş döneminde olsun; çocuğunuzu bir pedodontiste götürmek her zaman fayda sağlayacak bir hareket olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra çocuğunuz süt düşleri dökülürken ve kalıcı dişleri çıkmaya başlarken bazı diş problemleri ile karşı karşıya kalabilir. Süt dişleri, çiğneme fonksiyonunu yerine getirerek çene gelişimine yardımcı olur, konuşmanın düzgün gelişmesine yardımcı olur ve kapladıkları alan sayesinde kendilerinden sonra gelecek kalıcı dişler için koruyucu rol üstlenirler. Bu yüzdendir ki çocuk 6 aylık süreci aştıktan ve ilk diş sürmesi meydana geldikten sonra diş sağlığı takibi tercihen bir pedodonti uzmanı tarafından yapılmalıdır. Süreç boyunca oluşabilecek sorunlara karşı geliştirilen koruyucu uygulamaları ise şu şekilde sıralamak mümkündür.

1- Fissür Örtücü: Fissür örtücüler, arkada yer alan büyük azı dişlerinde gıdaların tutunmasının kolay olduğu ve zor temizlenen girintili çıkıntılı yüzeylerin korunması amacı ile uygulanır. İsminden de anlaşılacağı üzere bir “örtü” niteliği taşıyan bu koruyucu diş hekimliği uygulaması, diş çürüğü oluşmasını önlemek amacı ile kullanılır.

2- Florid Uygulaması: Bu uygulama, florun diş minesi ile etkileşime girmesini ve çürüğe karşı diş minesinin direncini artırmasını amaçlar. Aynı zamanda flor uygulamasının diş çürüğü oluşumunu yavaşlatma hatta bazı durumlarda diş minesinin “remineralizasyonu” ile tamirine bile olanak verir. Pek çok diş macununda, yaşlara göre değişen konsantrasyonda flor desteği hali hazırda bulunmaktadır.

Bu korucu uygulamalara ek olarak çocuk ağız ve diş sağlığını destekleyici diğer tedaviler arasında dolgular, kanal tedavileri ve yer tutucu aparatlar da yer alır. Dolgu ve kanal tedavisi, diş travmaları ya da geri dönüşü olmayan çürüklerde başvurulan yöntemlerdir. Yer tutucular ise, yerinden düşen süt dişinin bıraktığı boşluğun, yandaki diğer dişler tarafından doldurulmaması adına kullanılan önleyici bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar. Elbette hangi koşulda hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiğine çocuk diş hekimi karar verecektir.

İyi Bir Pedodonti Uzmanı Nasıl Seçilir?

Her anne baba gibi elbette siz de çocuğunuzun için en iyi pedodonti uzmanını seçmek istersiniz; bu, en doğal hakkınızdır. İyi bir pedodontist seçtiğinizden emin olmak ve çocuğunuzu güvenli bir şekilde emin ellere teslim etmek için pedodonti uzmanı seçmeden önce dikkat edebileceğiniz bazı hususlar bulunuyor. İşte onlardan bazıları:

– Pedodonti uzmanının yetkinliğini, eğitimini, özgeçmişini ve çocuk diş hekimliği alanındaki tecrübelerini araştırmak
– Muayenesinde diğer çocuk hastalarına karşı davranışlarını gözlemlemek
– Diğer çocuk hastaların ebeveynleri ile görüşmek ve yorum almak
– Lokasyonunun size yakın ve ulaşılabilir bir yerde olması
– Güncel teknoloji ile donatılmış bir muayene ya da kliniğe sahip olması
– Çocuk diş hekimliği konusunda modern tedavi yöntemlerinden haberdar olması

Siz de çocuğunuz için bir pedodonti uzmanından görüş almak istiyorsanız Sarıyer Zekeriyaköy’de bulunan diş polikliniğimizle irtibata geçebilirsiniz. Unutmayın, çocuklarda diş muayenesini gerçekleştirmek için bir sorun olmasına gerek yoktur! Sağlıklı bir ağız hijyenine sahipken ilk defa diş hekimi ile tanışmak hem çocuğun ilerleyen dönemde korkularını önler, hem de gerekli önlemler vaktinde alınarak ileride olası diş sorunlarının önüne geçilmiş olur.