“Düşmanıma vermesin” dediğimiz, çağımızın korkulu rüyalarından biri ile karşınızdayız: Diş ağrısı. İster ani ve keskin, ister sürekli ve hafif olsun; söz konusu diş ağrısı olduğu zaman onu görmezden gelmek ve geçmesini beklemek maalesef imkansız hale gelmektedir. Vücudumuzdaki başka hiçbir ağrıya benzemeyen ve asla kendini unutturmayan diş ağrısı, ihmal edildiğinde, çok daha ciddi sağlık sorunlarını ve elbette çok daha dayanılmaz ağrıları da beraberinde getirir. Diş ağrısı nedenlerine ve diş ağrısını nasıl geçirebileceğinize dair aradığınız tüm cevaplar burada sizleri bekliyor.

Diş Ağrıları 101: Nasıl Bir Ağrı ile Karşı Karşıyasınız?

Gününüzü tek bir hamle ile mahvedebilecek olan diş ağrıları, yapı olarak birbirinden ayrılabilmekte ve her bir ağrı, farklı bir ağız ve diş problemine işaret edebilmektedir. Ağrıyan dişinize nasıl bir çözüm getirebileceğinizi kestirmek için, önce ne tür bir ağrı ile karşı karşıya olduğunuzu tespit etmeniz gerekiyor. En yaygın olarak görülen diş ağrısı belirtileri şunlardır:

– Efor harcadığınız bir harekette ya da koşu sırasında dişlerinizin herhangi birinde keskin, ani bir acı

– Sıcak ya da soğuk, ısı değişimlerine karşı hassasiyet

– Devamlı olan, hafif ancak rahatsız edici, zaman zaman artan veya azalan bir ağrı (Tek bir dişte toplanabilir ya da ağzın farklı lokasyonlarına dağılabilir)

– Sürekli artan, beraberinde şişkinlik de getiren, yoğun ve dayanılması güç bir ağrı (Bu ağrı türü kulağa, boyna, başınızın spesifik bir bölümüne veya çenenize vurabilir)

Az önce de belirtmiş olduğumuz gibi herhangi bir diş ağrısı tedavisine başvurmadan önce ne tür bir ağrı ile baş ettiğinizi bilmeniz gerekir. Şimdi gelin, diş ağrılarının sebeplerini daha yakından inceleyelim.

Diş Ağrılarının Sebepleri

“Diş ağrısı neden olur?” sorusunun cevabı, birden fazla sebepte saklı olabilir. İşte diş ağrısı nedenleri arasında en yaygın olanlar:

* Diş Çürümesi

Diş çürükleri, dişlerde istenmeyen bakterilerin oluşturduğu doku kaybı ile meydana gelen delikleri ifade eder. Her çürüğün sizde diş ağrısı yaratması söz konusu değildir; hatta birçok çürük ilk başta kendini hissettirmeyebilir bile. Eğer diş ağrısı sadece tek bir diş üzerinde yoğunlaşıyorsa, büyük bir ihtimalle büyüyen ve derinleşen bir diş çürüğü ile karşı karşıyasınız demektir. Bu diş ağrıya sebep olmaya başladıysa çürük, dişin iç kısmını da etkisi altına alıyor olabilir.

Dişlerde çürük, yetersiz ağız bakımı ya da şekerli yiyeceklerin aşırı tüketiminden dolayı meydana gelebilir. Diş çürüklerinin oluşmasında etkili olan diğer bir etmen ise ağız kuruluğu, anti-alerjan ya da tansiyon ilaçlarının kullanımıdır.

* Apse

Dişlerinizin etrafında yer alan ve iltihapla dolu olan bir şişkinlik, ağzınızın farklı lokasyonlarında baş gösterebilir. Bu apseler aynı zamanda periodontal (diş eti ile ilgili) rahatsızlıklarda ya da zamanında tedavi edilmeyen çürüklerde de ortaya çıkabilir.

* Pülpit

Pülpit, dişin içinde bulunan ve pulpa adı verilen diş sinirinin iltihaplanması ile oluşan bir diş hastalığıdır. Dişin içerisindeki pulpa dokusu, sinir ve kan damarlarının yer aldığı dokudur ve tedavi edilmediği durumlarda, dişin tabiri caizse ölmesine yol açabilir. Bu da dayanılması güç ağrıların açıklayıcı sebebidir.

* Diş Minesinin İncelmesi

Dişleriniz, dışarıdan mine denilen, ince bir tabaka ile korunmaktadır. Her ne kadar ince bir tabaka olsa da bu mine oldukça serttir ve dişlerin içerisinde bulunan sinirleri korumak ile görevlidir. Diş minesinin incelmesi ve zayıflaması durumunda dişleriniz sıcak ve soğuğa karşı hassas hale gelirler. Asitli, şekerli, yapışkan, aşırı soğuk ya da aşırı sıcak yiyecekler tüketmek, diş minesinin zayıfladığı durumlarda diş ağrılarını tetikleyebilir. Aynı şekilde dişlerinizi fırçalarken dişin dış tabakasına fazlaca baskı uygulamanız da diş minesini incelten etmenler arasında yer alır.

Bu tip diş ağrısını geçirmenin yolu ise elbette bir diş hekimine görünmekten geçer.

* Eski Dental İşlemleriniz

Daha önce ağzınızın farklı yerlerine farklı dişçilik işlemleri yaptırmış olabilirsiniz. Eski bir dolgu, eksik yapılmış bir kanal tedavisi ya da benzeri işlemler, zaman içerisinde kendini göstermeye meyilli olabilir ve dişlerde ağrıya sebep olabilir.

Yine aynı şekilde eski diş tedavilerinizden geriye kalan diş çatlakları da oluşabilir. Bu çatlaklar da diş ağrısına yol açabilecek sorunlar olarak bilinmektedir.

* Diş Eti Çekilmesi

En ciddi diş eti sorunlarından bir tanesi olan diş eti çekilmesi, ister istemez dişlerinizde ağrı oluşmasına da sebebiyet verecektir. Diş eti çekilmesi, diş etlerinin herhangi bir sağlık sorunundan dolayı geriye doğru çekilmesi ve diş köklerinin olması gerekenden daha açıkta olmasına yol açan bir periodontal rahatsızlıktır. Diş kökünüz açığa çıktığında ise şiddetli ağrılar ile karşılaşabilirsiniz.

* Periodontal Rahatsızlıklar

Elbette diş ağrısına sebebiyet verebilecek tek periodontal problem, diş eti çekilmesi değildir. Gingivit, diş eti iltihapları ve benzeri diş eti hastalıkları ile karşılaştığınız zaman sadece diş eti hattınızda değil, dişlerinizde de ağrı hissetmeniz mümkün.

* Sinüs Tıkanıklığı ve Enfeksiyon

“Diş ağrısı başa vurur mu?” ya da “Diş ağrısı kulağa vurur mu?” gibi sorular, aslında çoğunlukla diş değil, bir KBB sorununun habercisidir. Eğer sinüslerinizde bir enfeksiyon varsa, burun boşluklarınız şişecek ve tıkanacaktır. İster istemez yüzün tamamına baskı yapacak olan bu tıkanıklık, yan etki olarak dişlerinize de vuracak ve diş ağrısı hissetmenize yol açacaktır. Eğer bu tip bir durumda göz çevrenizde ve alnınızda da baskılayıcı bir ağrı hissediyorsanız, ilk ziyaret etmeniz gereken hekim bir diş hekimi değil, bir kulak burun boğaz uzmanı olmalıdır.

Diş Ağrılarımdan Nasıl Kurtulabilirim?

Diş ağrınızın sebebini tespit ettikten sonra sıra, diş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını aramaya gelir. Diş ağrısı nasıl geçer ve en şiddetli diş ağrılarını ne geçirir, gelin birlikte bakalım:

– Eğer diş ağrınız zayıflamış ve incelmiş diş minesinden kaynaklanıyorsa, doktorunuzun önerisi doğrultusunda hassas diş minelerine özel bir diş macunu kullanmanız doğru olacaktır.

– Ağız kuruluğunuzu geçirmek ve diş ağrınızı bir nebze olsun hafifletmek için gün içerisinde daha fazla su tüketmek, etkili bir çözüm olabilir.

– Diş ağrısı çözümleri arasında en yaygın olarak bilinen yöntem karanfildir. Diş ağrısının karanfil ile geçebileceği düşünülse de, güncel bilgiler ışığında karanfilin tek başına diş ağrısını hafifletmesi pek mümkün değildir.

– Eğer bitkisel yöntemlerden yeterince etki alabileceğinize inanmıyorsanız, diş ağrısı için hap ya da sprey kullanabilirsiniz. Herhangi bir ilaca başvurmadan önce eczacınıza danışmanız, hatta mümkünse diş hekiminiz ile ufak bir görüşme yapmanız tavsiye edilir. Ağrı kesici ilaçlar anlık olarak diş ağrınızı hafifletse de sorunun kaynağına yönelmek her zaman daha kalıcı bir çözüm sağlar.

– Çürüklerde diş ağrısı nasıl geçer diye merak ediyorsanız, bunun tek kalıcı ve etkili yöntemi, diş dolgusu yaptırmaktır.

– Çürüğün ilerlemesi durumunda bakteriler diş siniri ve damarlarının bulunduğu pulpa dokusuna kadar ulaşıp iltihaplanmasına neden olabilir. Böyle bir durumda diş ağrısının giderilmesi ve dişin kurtarılması için kanal tedavisi uygulanması gerekebilir.

– Düzenli olarak diş hekiminize kontrole gitmek ve karşılaşabileceğiniz problemleri anında çözmek, diş ağrıları ile karşılaşma ihtimalinizi minimuma indirecektir.

– Asitli ve şekerli yiyeceklerin/içeceklerin tüketimini azaltmak, günlük olarak diş ağrıları ile karşılaşmanızı engelleyecektir.

– Elbette diş ağrısından kurtulmanın en verimli yollarından bir tanesi de düzenli olarak dişlerinizi fırçalamak ve ağız ve diş sağlığınıza dikkat etmektir. Yalnızca diş fırçalamak değil, diş ipi kullanımını aksatmamak ve ağız gargarası yapmak da diş ağrısı ile baş etmenin etkili yollarındandır.

– Diş eti enfeksiyonları, apseler ve iltihaplar, çoğunlukla antibiyotik tedavisi gerektiren sorunlardır. Eğer bu tip bir enfeksiyon ile karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden diş hekiminiz ile iletişime geçmeli ve size vereceği antibiyotiği düzenli bir şekilde kullanmalısınız.