Diş Eti Hastalıkları Tedavisi – Periodontoloji

Diş eti sorunları ile karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Erken aşamalarda kendini belli eden diş eti hastalıkları, önlem alınmadığı ve tedavi edilmediği durumlarda çok daha ciddi ve tehditkar diş eti rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden de diş eti problemleri ile karşılaştığınız andan itibaren size uygun olan diş eti tedavisinin periodontoloji uzmanı tarafından masaya yatırılması gereklidir.

Elbette diş eti hastalıklarına dair tedaviye başlamadan önce, diş eti hastalığı nedir, karşınıza çıkabilecek farklı diş eti sorunları nelerdir ve diş eti hastalıkları tedavisi nasıl gerçekleşir, bunları bilmek gerekir.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş Eti Hastalığı Teşhisi
Diş Eti Hastalığı Teşhisi

Karşı karşıya kaldığınız diş eti rahatsızlığı, pek çok farklı şekil ve boyutlarda karşınıza çıkabilir. Diş eti iltihabi, aft, diş eti apsesi, diş eti büyümesi, diş eti çekilmesi ya da diş eti kanaması gibi farklı diş eti problemleri ile zaman zaman karşılaşmanız mümkün. Şimdi gelin, karşılaştığınız anda zaman kaybetmeden diş eti doktoruna başvurmanız gereken diş eti rahatsızlıklarını yakından inceleyelim.

Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabi ya da diş eti enfeksiyonu, erken aşamalarında gingivitis olarak adlandırılır. Gingivitisin en yaygın sebeplerinden bir tanesi yetersiz ağız ve diş bakımı olarak bilinir. En sık rastlanan diş eti rahatsızlıklarının da başında gelen diş eti iltihapları, çene kemiğini çerçeveleyen, pembe gingiva dokusuna ve diş etinin yumuşak kısmına zarar verir. Bununla birlikte erken aşamalarda yakalandığında ve gingivitis aşamasındayken tedavi edildiğinde herhangi bir şekilde dişin kaynama mekanizmasını ya da bağlı olduğu kemiği etkilemez.

Lokal gingivitis, yani lokal diş eti iltihapları, tek bir dişin etrafında yer alabilecek enfeksiyonları işaret ederken yayılabilen gingivitis, tek bir noktadan diğer dişlere ve diğer diş eti dokularına da zarar verebilecek niteliktedir. Tam olarak bu nedenledir ki herhangi bir diş eti iltihabi şüphesi olduğu zaman bir an önce bir periodontoloji uzmanı ile görüşmek gerekir. Diş eti iltihabının en yaygın belirtileri arasında şişlik, diş eti ağrısı, bölgeye dokunulduğunda ya da bölge fırçalandığında meydana gelen diş eti kanaması ve bölgede kızarıklık yer alır.

Periodontal Apse

Diğer adı diş eti apsesi olan periodontal apse, ağızın farklı yerlerinde meydana gelebilecek apseli diş eti enfeksiyonlarını ifade eder. Bu apseler, diş eti dokusunda, diş eti yuvalarında ya da diş kökü çatalında meydana gelebilir. Yerel apseli bir enfeksiyon olarak karşımıza çıkan periodontal apseler, dişin tutunma mekanizmasını çok kısa bir süre içerisinde tahrip eder ve bağlı olan dişin düşmesine sebebiyet verebilir. Periodontal apsenin en yaygın belirtileri diş eti cebinde gözle görünür, pürüzsüz ve parlak bir şişkinlik ile iltihaplı diş eti ağrısı olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte diş eti apsesi aynı zamanda akıntıya, ağrıya, hassasiyete ve çene kemiğinde sancıya da yol açabilir.

Kronik Periodontitis

En yaygın belirtileri arasında kızarıklık, şişlik, kanama, kemik tahribi, dişte gevşeklik ve 5 milimetreden daha derin diş cepleri oluşumu olan kronik periodontitis, diş etini destekleyen kemiği de içine alan, ciddi bir rahatsızlıktır. Kronik periodontitisde dişin tutunma mekanizması da ciddi ölçüde bu süreçten olumsuz etkilenebilir. Yerel periodontitis ile karşılaşabileceğiniz gibi, daha geniş alanlara yayılmış kronik periodontitis ile de karşı karşıya kalmanız mümkün. Bu gibi diş eti rahatsızlıklarının hastaya getirdiği en büyük risk ise diş etine bağlı olan dişin kaybedilmesidir. Durum tespiti yapabilmek adına bir diş röntgeni çektirmek, röntgen sonucunda ortaya çıkan sonuçları değerlendirmek ve dişin kaybedilme riskini belirlemek gerekir. Kronik periodontitis, ağız içi kemiklere ve etkilediği dişlere oluşturduğu tehlike riskine göre sınıflandırılmakta ve ona göre tedavi edilmektedir.

Unutmamak gerekir ki çoğu kronik periodontitis, zamanında tedavi edilmemiş gingivitisten (diş eti iltihabı) dolayı meydana gelir, bu yüzden de hiçbir diş eti rahatsızlığı asla hafife alınmamalıdır.

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi, kronik periodontitisin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir diş eti rahatsızlığıdır. Diş kökünün boynu, dışarıdan görünür hale geldiğinde, diş etinin geriye çekilmiş olduğu anlaşılır. Diş eti çekilmesinin sebepleri arasında aşırı derecede diş fırçalama da yer almaktadır, bu yüzden de diş eti bakımı yaparken ekstra dikkatli olmakta fayda vardır.

Diş eti çekilmesinin meydana geldiği durumlarda diş kökünü dışarıya çıkmaya iten sebepler tedavi edilmeli, ardından da estetik kaygıların giderilmesi için diş eti estetiği işlemlerine başlanmalıdır. Diş kökünün baş kısmının görünüyor olması ve dişin olduğundan daha uzun görünmesi, diş eti çekilmesinin en belirgin semptomları arasında yer alır.

Perio-Endo Lezyonlar

Şişkinlik, diş köklerinde meydana gelen şiddetli ağrılar ve soğuk ile sıcağa karşı aşırı düzeyde bir hassasiyet, perio-endo lezyonların habercisi olabilir. Dişlerdeki sinirler, damarlar ve genel olarak dişin pulpa dokusu, dişe destek sağlayan dokular ile doğrudan bağlantılı olduğundan ötürü bazı durumlarda diş köklerinde başlayan bir enfeksiyon, diş etine taşabilir. Bu durumun tam tersinin de oluşması mümkündür. Bu tür durumlarda öngörülen tedavi, periodontoloji tedavisi ve endodonti tedavisini bir arada yürütecek bir tedavi planını içermelidir.

Diş Eti Estetiği (Pembe Estetik)

Pembe Estetik
Pembe Estetik

Pembe estetik olarak da tabir edilen diş eti estetiği söz konusu olduğunda tıbbi açıdan doğrudan bir diş eti rahatsızlığı olmamasına rağmen, hastanın kendini daha iyi hissetmesi, fiziksel görünümünü iyileştirebilmesi ve özgüvenini artırabilmesi için bir dizi kozmetik uygulama baş gösterebilmektedir. Diş eti estetiği, diş eti konusunda en sık başvurulan uygulamalardan bir tanesidir. Çoğu durumda hastalar, diş eti hastalıkları ile karşı karşıya kaldıklarında elbette öncelikli olarak hastalığın tıbbi olarak giderilmesini, ardından da estetik açıdan oluşabilecek kusurların ortadan kaldırılmasını isterler.

Diş eti estetiği prosedürlerine pek çok farklı yöntem ve iyileştirme tekniği ile karşılaşmak mümkündür:

-Diş eti düzeltilmesi (gingivektomi)

-Diş eti rengi açılması (diş eti beyazlaması)

-Diş eti botoksu

-Flap ameliyatı

Diş eti estetiğinde en sık uygulanan yöntemlerden biri gingivektomiadı verilen diş eti tedavisidir. “Gummy smile” olarak adlandırdığımız diş eti görünümü fazla olan kişilere uygulanan kozmetik işlem ile gayet güzel sonuçlar elde edilmektedir. Bu sayede hastalar güldüğünde diş eti miktarı eskiye oranla daha az gözükmektedir. Bunun haricinde, diş eti rengi açılması, özellikle ten rengi koyu renkli bireylerde tercih edilen bir yöntemdir. Diş etindeki siyah-mora yakın pigment tabakası, lazer uygulamasıyla üstünden sıyrılmakta ve iyileşme sonrasında sıyrılan bölgenin altından pembe renkli dişeti dokusu oluşmaktadır.

Diş eti estetiği ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve estetik açıdan diş eti tedavisi fiyatlarını öğrenmek için polikliniğimizle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

Diş Eti Rahatsızlıklarını Nasıl Önleyebilirim?

Elbette saymış olduğumuz tüm bu diş eti rahatsızlıklarını önleyebilmek ve sağlıklı bir diş eti dokusuna sahip olmak için bir birey olarak alabileceğiniz önlemler de yok değil. Her şeyden önce bir diş eti enfeksiyonu ile karşılaştığınız anda öncelikli olarak enfeksiyonu daha ileri boyutlara taşımadan tedavi ettirmeniz gerekir. Gingivitis, diş eti çekilmesi, enfeksiyonlar ve çeşitli iltihaplar ile karşılaşmamak için dikkat etmeniz gereken noktaları şu şekilde sıralamak mümkün:

Etkili Diş Fırçalama

Elbette diş eti rahatsızlıklarına engel olmanın birincil önlemi, doğru ve düzgün ağız ve diş bakımı yapmaktır. Her gün düzenli olarak günde 2 kez olmak kaydı ile diş fırçalamak, ağız ve diş bakımınızda alışkanlık haline getirmeniz gereken bir rutin olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte dişlerinizi fırçaladığınız zaman diş etleriniz konusunda hassas davranmalı ve fazla baskı uygulamaktan kaçınmalısınız; zira aşırı fırçalama ve sert uygulanan kuvvet, diş eti çekilmesi gibi istenmeyen durumlara yol açabilmektedir. Buradaki altın oran, diş eti hattını fırçalarken uygulanan baskının, dişlerin yüzeyini fırçalarken uygulanan baskıdan daha düşük olması olarak tanımlanabilir.

Diş İpi & Ağız Çalkalama Suyu Kullanımı Nasıl Yapılır?

Düzgün ağız ve diş bakımının bir diğer olmazsa olmaz eylemi de diş ipi kullanımıdır. Unutmamak gerekir ki dişlerin arasında kalan yiyecek kalıntıları yalnızca dişlere değil, aynı zamanda diş etlerine de zarar verebilmektedir. Hatta ve hatta çoğu diş eti rahatsızlığının ortaya çıkış sebebi, dişlerin arasında kalan gıda birikintilerinin zamanında temizlenmemesi ve çıkartılmamasıdır. Dişlerin arasında kalan gıda kalıntıları diş ipi yardımı ile temizlenmeli, ardından da hijyenik ağız suyu yardımı ile ağız tamamen dezenfekte edilerek fazla bakterilerden arındırılmalıdır.

Diş Eti Hastalıklarına Karşı Uzman Görüşü Alma

Eğer hayatınızın bir bölümünde diş eti rahatsızlıkları ile karşılaşmak istemiyorsanız bir periodontoloji uzmanı ile görüşmek, doğru bir adım olabilir. Örneğin sigara içiyorsanız diş eti sağlığınızı göz önünde bulundurarak sigarayı bırakmalı, sağlıklı ve dengeli bir beslenme rejimine adapte olarak daha sağlam ve kuvvetli yapıda bir diş eti dokusuna sahip olmak için çaba göstermelisiniz. Şekerli yiyecek tüketimini azaltmalı, taze meyve-sebze tüketimini ise artırmalısınız. Polikliniğimizde görüşeceğiniz diş eti hastalıkları uzmanımız, kalıtsal ve fizyolojik açıdan diş eti yapınızı inceledikten sonra onları daima sağlıklı tutmak ve koruma altına almak için ne tür önlemler almanız gerektiğini size söyleyecektir.

Düzenli Diş Hekimi Muayeneleri

Dört dörtlük bir diş ve diş eti yapısı için düzenli olarak diş hekimi randevularına gitmek şart. Sağlıklı bir ağız yapısı oluşturmak için yardımınıza koşacak olan bir numaralı destekçiniz elbette diş hekiminiz olacaktır. Muayenemizde karşılaşacağınız alanında uzman diş hekimleri, başta diş eti rahatsızlıkları olmak suretiyle tüm ağız ve diş problemlerinize en iyi çözümü üretmek üzere sizi karşılayacak, gerekli gördüğü yerde önlem alıp tedavi uygulayacak ve her daim kusursuz bir diş ve ağız yapısına sahip olmanız için elinden geleni yapacaktır.