Herkes kusursuz bir gülümsemeye ve düzgün, bembeyaz dişlere sahip olmak ister. Dişlerinin şu anki görüntüsü sebebi ile bu isteğinden oldukça uzak olan kişiler ise, amaçlarına ulaşabilmek adına en acısız ve uygun tedaviye yönlenirler. Elbette kusursuz dişlere sahip olmanın en etkili yolu, ortodonti tedavisinden geçer. Peki ya süreç boyunca takmak zorunda kalacağınız diş telleri? Kişinin yaş ve sosyal ortamına bağlı olarak diş telleri herkes için ilk tercih nedeni olmayabilir. Tam da bu noktada devreye giren görünmeyen ortodonti tedavileri, dört dörtlük bir gülüşe sahip olma yolunda ilerleyen hastaların, bu yolda herhangi bir estetik kaygı duymalarını önleyen benzersiz özellikleri ile hastaları sevindirmektedir. Bir yandan dişlerini düzeltirken, diğer yandan görünmeyen ve estetik olarak rahatsızlık vermeyen bir ortodonti tedavisini kim istemez ki?

Eğer siz de dişlerinizdeki yamuklukları, çapraşıklığı ya da boşlukları düzeltmek istiyorsanız ve bunu yaparken metal diş tellerinin görüntüsünden rahatsız oluyorsanız, doğru yerdesiniz: Görünmeyen ortodonti tedavileri hakkında merak ettikleriniz burada.

Görünmeyen Ortodonti Tedavisinin Diğer Adı: Invisalign Nedir?

Görünmeyen ortodonti tedavisi dendiği zaman akla gelen ilk tedavi yöntemi, elbette estetik ortodonti tedavilerinde bir çığır açan Invisalign tedavisi olmaktadır. Invisalign tedavi yöntemi, hem ergenlerde hem yetişkinlerde uygulanan ortodonti süreçlerine devrim getiren bir çözüm olmakla kalmıyor, aynı zamanda telli ortodonti tedavilerine kıyasla çok daha pratik ve kolay bir tedavi süreci oluşturma yolunda ilerliyor.

İnvisalign, temel olarak bir dizi şeffaf plaktan oluşan bir diş düzeltme yöntemi olarak bilinir. Diş telleri kullanılmadan uygulanan bu tedavi yönteminde kişinin dişleri üzerine oturtulan şeffaf plaklar kullanılır ve bu şeffaf plaklar, tedavi süresi boyunca dişleri istenen pozisyonlarına getirmek ile yükümlüdür. Şimdi gelin, bir görünmez diş teli olan invisalign plaklarına yakından bakalım.

Invisalign Ortodonti Tedavisi Yöntemi Nasıl Çalışır?

İnvisalign tedavisi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, tedavi sürecinin birden fazla aşaması olduğunu bilmeniz gerekir.

İlk aşamada diş hekiminiz, şeffaf diş plaklarının oluşturulabilmesi için dişlerinizin ölçü kalıplarını alacaktır. Bu kalıplar, dişlerinizin o anki konumu ile ilgili bilgi vermekte olup, laboratuvara üretilmek üzere gönderilen şeffaf plakların şeklini belirleyecektir. Tamamen sizin dişlerinizin ölçülerine uygun olarak üretilen şeffaf diş plağı setleri, tedavinin süreceği zaman dilimine göre üretilmekte ve kullanmanız üzere size teslim edilmektedir.

İlk invisalign plağınızı kullanmaya başladıktan 2 hafta kadar sonra, yine diş hekimimize kontrol amaçlı gelmeniz beklenecektir. Bu kontrol aşamasında dişlerin konumları incelenir, bir önceki muayenede gösterdikleri konum ile arasındaki fark gözlemlenir ve eğer her şey yolunda ise, size yine kullanmak üzere ikinci bir şeffaf plak seti teslim edilir. Bu süreç, dişler tamamen istenen konuma gelene kadar tekrar edilir. Kullanılan şeffaf plak, her diş hekimi ziyaretinde değişecektir.

İnvisalign diş tellerinin başarısı, her yeni plakta daha sıkı ve baskıcı bir set ile karşılaşıyor olmanızda saklıdır. Çoğunlukla 6 ay-1 yıl kadar süren bu tedavi sonrasında kullandığınız şeffaf apareyler, sizi yıllarca hayalini kurduğunuz o kusursuz gülümsemeye kavuşturacaktır.

İnvisalign Yönteminin Avantajları Nelerdir?

Özellikle geleneksel diş teli yöntemleri ile kıyaslandığında invisalign yöntemi bünyesinde pek çok avantajı barındırır. Her şeyden önce konvansiyonel diş telleri kadar sancılı bir alışma süreci olmayan invisalign şeffaf plaklar, minimum ağrı ile maksimum verimi almanızı sağlayan bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte invisalign yaptıranların bu süreçten elde ettikleri en pozitif kazanım ise elbette plakların şeffaf ve görünmez olmasıdır. Siz invisalign tedavisi sürecindeyken, karşılaşacağınız insanların çoğu, şeffaf bir plak kullandığınız fark etmeyecektir bile. Yemek yerken ve dişlerinizi fırçalarken çıkartıp takabiliyor olmanız da invisalign tedavisinin sunduğu diğer cazip avantajlar arasında.

Diğer Bir Görünmez Ortodonti Tedavisi: Lingual Ortodonti

En az invisalign kadar etkili ve popüler olan bir diğer görünmeyen ortodonti tedavisi yöntemi de lingual ortodontidir. Lingual ortodonti nedir diye bakacak olursak, diş tellerinin dişlerin dış tarafından ziyade, iç tarafına yerleştirilmesinden oluşan bir tedavi yöntemi olduğunu görürüz. Yine ağız yapınız ile birebir uyumlu bir şekilde üretilen diş telleri, dişlerin tamamen için tarafında yer alacağı için hiçbir şekilde görünmezler.

Lingual Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lingual ortodonti tedavisinin ilk aşamasında dişlerinizin görsel bir imajı çekilir. Bu imaj, laboratuvara gönderilir ve her bir diş için, ayrı birer diş teli kalıbı çıkartılır. Lingual tellerdeki en önemli amaç, dişlerde kalan diş telinin, kaldığı süre boyunca dişi istenen konuma doğru evrimleştirmesidir; bu nedenle de laboratuvar sürecindeki üretiminin olabildiğince titizlik ve hassasiyet ile yapılması çok önemlidir.

Lingual ortodonti telleri üretildikten sonra sıra, onların her bir dişe itina ile yerleştirilmesine gelir. Özel bir yapıştırıcı madde kullanılarak yapılan bu yerleştirme sürecinin ardından dişlerin tamamına, baskı uygulaması amacı ile tek ve uzun bir tel geçirilir. Bu telin amacı, her bir dişte bulunan bireysel diş telleri ile birlikte dişlere baskı uygulamak ve onları istenen pozisyona getirmektir.

Lingual Ortodonti Tedavisinin Avantajları & Dezavantajları Nelerdir?

Lingual ortodonti tellerinin sunduğu en büyük avantaj, elbette dışarıdan görünemez olmalarıdır. Bu sayede bu telleri kullandığınız süre boyunca her gülümsediğinizde herhangi bir estetik kaygıya düşmez, gülümsemenizden hiçbir şey kaybetmeden tedavi sürecinizi gönül rahatlığıyla tamamlarsınız.

Lingual tellerin sunduğu bir diğer avantaj ise diş hekiminizin dişleriniz üzerinde fazlasıyla kontrol sahibi olmasıdır. Lingual ortodonti tedavisinde ortodontistiniz her bir dişi dilediği gibi şekillendirebildiği için tedavi sonunda elde edilecek sonuç, hayal edilen sonuca en yakın olandır.

Her ne kadar lingual ortodonti yöntemi, görünmezlik ve estetik açıdan avantajlı bir yöntem olarak gözükse de, diğer görünmez ortodonti tedavileri ile karşılaştırıldığında biraz uğraştırıcı bir yöntem olarak bilinmektedir. Şeffaf diş plaklarında olduğu gibi çıkartılamayan lingual ortodonti telleri, ortodontistinizin önerdiği süre boyunca dişlerinizde kalmakta ve zaman zaman ağızda yara oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Görünmez diş teli tedavileri arasından hangi yönteme daha yatkın olduğunuzu ise elbette ortodonti uzmanınız belirleyecektir.

Son Olarak: Görünmeyen Diş Teli Tedavisinde Şeffaf Braket Yöntemi

Bir diğer görünmeyen ortodonti tedavisi yöntemi olan şeffaf braket yöntemi de en az diğer saydığımız tedavi yöntemleri kadar rağbet gören bir uygulamadır. Bu ortodonti tedavisinde yine geleneksel diş teli tedavilerinde olduğu gibi dişlerin üzerine tek tek braketler yapıştırılır; ancak bu braketler gözle görünür metal olmak yerine görünmeyen şeffaf bir materyalden yapılmaktadır. Bu şeffaf braketler, sert plastikten, seramikten ya da safirden elde edilebilir.

Şeffaf Braket Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Şeffaf braket uygulaması, geleneksel metal diş teli uygulaması ile birebir aynıdır. Farklı olan tek şey, uygulanan braketlerin metal yerine farklı ve görünmez bir materyalden üretilmiş olmasıdır. Az önce saymış olduğumuz şeffaf braket türleri arasında seçim yaparken diş hekiminize danışmanız ve onun kararına uyuyor olmanız çok önemlidir. Sert plastik braketler, şeffaf braket diş teli tedavisinde en düşük maliyetlere sahip olan braket çeşidi olarak bilinir. Bununla birlikte plastik oldukları için esneklik konusunda performans göstermekte yetersiz kalır, fazlaca esnek davranır, dişlerin istenen hareketleri tam anlamıyla yapmasına engel olurlar. Seramik ve safir braketler ise esneklik konusunda daha sağlam bir duruş sergilerken, yine de hasta tarafından dikkatli kullanılması gerekmektedir. Doktorun önerdiği kurallara uyulmadığı takdirde, şeffaf diş telleri metal diş teline oranla daha hassas olduğundan dolayı, daha kolay kırılma potansiyeline sahiptir. Tekrar belirtmekte fayda vardır ki, hangi görünmez ortodonti tedavisine uygun olduğunuza ortodontistiniz karar verecektir.

Eğer siz de görünmez ortodonti tedavi yöntemleri hakkında daha detaylı bilgi almak ve görünmeyen ortodonti tedavilerinden yararlanmak istiyorsanız, kliniğimiz ile irtibata geçerek hemen bir randevu oluşturabilirsiniz.