Hamilelikte diş sağlığına ve diş eti bakımına dikkat etmek çok önemlidir. Gebelikte ağız ve diş sağlığına fazladan özen göstermek, hamilelik esnasında meydana gelen hormonal değişikliklerin istenmeyen etkilere yol açmasına engel olabilir. Gebelik sırasında anne adayı, özellikle diş eti rahatsızlıklarına yol açabilecek hormon değişimlerinden geçmektedir. Bu durum, kişinin diş sağlığına zarar verebileceği gibi aynı zamanda gelişmekte olan bebeğe de tehlike arz edebilir. Bu yüzdendir ki gebelerde diş sağlığı, özellikle önem verilmesi gereken süreçlerdir. Hamilelikte diş sağlığı nasıl olmalı, hamilelikten önce ve sonra diş sağlığı açısından nelere dikkat etmeli ve hamilelik sırasında diş tedavisi yaptırılmalı mı gibi soruların cevabı burada.

Hamilelik Öncesi Diş Sağlığı Nasıl Olmalı?

Bebek sahibi olmadan ve hamilelik süreçlerine girmeden önce, ağız ve diş sağlığınız konusunda gerekli önlemleri almış olmanız gerekiyor. Bunu yaptığınız takdirde dişlerinizde çürük, iltihap ya da benzeri sorunlar olup olmadığını önceden tespit edebilir, zamanınızı alacak tüm diş tedavilerini hamile kalmadan önce aradan çıkartabilirsiniz. Bununla birlikte hamilelik esnasında yaptırmaya zaman bulamayacağınız ya da yaptırmak istemeyeceğiniz bazı prosedürleri de hamile kalmadan önce yaptırmanız mümkün olur. Hamilelik öncesi süreçte dişlerinizi temizletebilir, estetik ağız ve diş tedavileri olabilir ya da diş beyazlatma yaptırabilirsiniz.

Hamile Kaldıktan Sonra Diş Sağlığında Nelere Dikkat Etmeli?

Hamilelikte diş sağlığı ile ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli şey, hamile kaldığınız andan itibaren bu durumu dişçinize belirtmenizdir. Hamilelikte diş tedavisi, standart dönemdeki diş tedavilerinden biraz farklı prosedürler ve bakımlar gerektirebilir, bu yüzden de herhangi bir ağız ve diş sorunu ile karşı karşıya kaldığınız zaman dişçinizin gebe olduğunuzu ve özel yaklaşıma ihtiyaç duyduğunuzu bilmesi gerekir.

Rutin diş bakımları, hamileliğin herhangi bir döneminde sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Aynı şekilde dişlerinizde meydana gelebilecek acil tedavi isteyen durumlar söz konusu olduğunda da diş hekiminizden tedavi desteği alabilmeniz mümkün olacaktır. Başka bir deyişle, ister rutin, ister acil müdahale olsun, diş sağlığınızı korumak adına diş tedavileri yaptırmanızda hamileliğiniz engel değildir.

Bu noktada belirtmekte fayda vardır ki opsiyonel olan, yani diş sağlığınız açısından zorunluluk teşkil etmeyen tüm dişçilik işlemleri hamilelikten sonraya ertelenmelidir. Herhangi bir diş tedavisi olmadan önce, yaptıracağınız tedaviyi kadın doğum uzmanınıza bildirmenizde de fayda vardır.

Hamilelikte diş sağlığınızı korumak için dişçiniz ile olan iletişiminiz çok önemlidir. Hamileliğiniz kesinleştiği andan itibaren bu durumu dişçinize belirtmeniz gerektiği gibi aynı zamanda düzenli olarak kullandığınız ilaçları ve bu ilaçların dozunu da dişçinize bildirmeniz gerekir. İster gebelik öncesi vitaminler, ister bulantı önleyici takviyeler olsun; dişçinizin hamileliğiniz boyunca düzenli olarak kullanacağınız ilaçların listesine sahip olması gerekir. Bu sayede herhangi bir diş tedavisi olacağınız zaman dişçiniz size hangi ilaçları verip hangi ilaçları veremeyeceğine daha iyi karar verebilecektir.

Hamilelikte diş sağlığını korumak için dikkat etmeniz gereken etmenler yalnızca bunlarla sınırlı kalmıyor. Herhangi bir diş tedavisi prosedürü yaptırmanız gerekiyorsa, sırf hamile olduğunuz için bu randevularınızı ve tedavilerinizi aksatmanız doğru olmayacaktır. Hatta hamilelik döneminde düzenli olarak diş etlerinizi kontrol ettirmek, her zamanki rutin diş eti kontrollerinizden daha da önemlidir. Diş etlerinizi hamilelik döneminde hassaslaşabilir ve üretilen gebelik hormonlarından etkilenerek hastalık kapabilirler. “Hamilelik gingiviti” denen bu duruma yakalanmamak için düzenli olarak diş muayenesi olmanız faydalıdır. Herhangi bir ağrı ya da sızı olmasa bile, hamilelik süreciniz boyunca kendiniz de diş etlerinizi düzenli olarak kontrol etmeli ve şüpheli bir görünüm ile karşılaştığınız anda dişçinize danışmalısınız.

Gebelik esnasında diş etleri gibi dişler de olduğundan daha hassas bir konuma gelebilir. Hamilelik döneminde diş ağrısı çekmemek için ağız ve diş sağlığınıza özen göstermeniz gerekir. Dişlerinizi günde en az 2 kere fırçalamak ve düzenli olarak diş ipi kullanmak, hamilelikte diş ve diş eti sorunları ile karşılaşmanızı büyük ölçüde önleyecek unsurlardır. Bununla birlikte diş fırçalamadan bahsetmişken; eğer sabahları uyandığınızda bulantı ile uyanıyor ve bu yüzden dişlerinizi fırçalayamıyorsanız, kokusuz ve tadı olmayan bir diş macununa geçmeniz tavsiye edilir. Bu noktada belirtmekte fayda vardır ki araştırmalar, gebe kadınların büyük çoğunluğunun dişlerini fırçaladıktan sonra daha az bulantı hissettiklerini gösteriyor. Ne tür bir diş macunu kullanmanız gerektiğine dair dişçinizden daha detaylı bilgi ve marka önerisi alabilirsiniz. Eğer hamilelikten ötürü kusma nöbetleri geçiriyorsanız, her çıkardıktan sonra ağzınızı ağız suyu ile çalkalamanız gerekir. Bu şekilde ağzınızdaki asidik durumu hafifletebilir ve ağız içinde kalan tadın yok olmasını sağlamış olursunuz.

Hamilelik Sırasında Diş İşlemleri Yaptırmak Güvenli Mi?

Hamilelikte diş tedavileri, bebek bekleyen anne adaylarının en çok merak ettiği sağlık sorunları arasında yer alır. Hamilelik sırasında diş temizliği ya da düzenli diş muayeneleri yalnızca güvenli olmakla kalmıyor, aynı zamanda hem kadın doğum uzmanları hem diş hekimleri tarafından tavsiye ediliyor. Hamilelikte diş dolgusu gibi çürük tedavileri, enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak adına yapılması tavsiye edilen tedavilerden biri olarak bilinir. Bu tip prosedürlerin, yapılacaksa hamileliğin ikinci çeyreğinde yapılması tavsiye edilir; zira üçüncü çeyreğe girildiği andan itibaren uzunca bir süre dişçi koltuğunda yatmak, anne adayı için bir hayli zor hale gelebilir.

Bazı durumlarda kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi acil prosedürler yaptırmaktan başka çare kalmayabilir. Hamilelikte diş çekimi yaptırmak, fazlaca tavsiye edilmemesine rağmen enfekte bir diş söz konusu ise iltihabın daha fazla yayılmamasına ve hem anneyi, hem bebeği etkilememesi için yapılması zorunlu hale gelebilir. Bu noktada önemli olan, ne yaptığını bilen, alanında uzman, profesyonel ve tecrübeli bir diş hekimi ile çalışıyor olmaktır.

Hamilelikte diş sağlığı ve diş tedavileri ile ilgili çokça merak edilen bir diğer konu da hamilelikte diş uyuşturucu iğne kullanımıdır. Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalar hala sürmekte olup, farklı bakış açılarından ötürü net bir görüşün olmadığını söylemek mümkündür. Bununla birlikte hamilelikte yapılan tüm diş prosedürlerinde verilecek olan anestezik maddenin, mümkün olduğunca az olmasına özen göstermek gerekir. Dişçi tedavilerinde özellikle iltihaplı ya da enfeksiyonlu dişler söz konusu olduğunda kullanımı gereken bir diğer ilaç da antibiyotiktir. Penisilin, amoksisilin ya da klindamisin etken maddeli antibiyotikler, hamilelik esnasında gerçekleşen diş tedaviniz sırasında kadın doğum doktorunuzun da rızasıyla önerilebilir.

Yıllık rutin diş kontrolleriniz esnasında yapılması gereken diş röntgenleri, tercihen hamilelikten sonraya ertelenmelidir. Ancak söz konusu kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi acil müdahale gerektiren bir tedavi ise, kişinin hamile olmasına rağmen röntgen çektirmesi, tedavinin başarısı için önem taşır. Yine yapılan araştırmalara göre diş röntgenlerinin hamile kadınlar ya da bebekleri üzerinde herhangi bir negatif etki göstermediğini ortaya koymaktadır. Hamileyken diş röntgeni çektirirken önemli olan, doğru korunma ekipmanlarını giyiyor olmaktır. Yine de çok gerekli olmadıkça, az da olsa x-ray ışınlarından sakınmak adına röntgen çekiminden kaçınmakta fayda vardır.

Hamilelikte Diş Sağlığına Dair İpuçları

– Hamileliğiniz boyunca düzenli dişçi randevularınızı aksatmayın.
– Dişçinize giderken hem kendinizi hem bebeğinizi rahat ettirmek için yanınıza bir yastık alın.
– Opsiyonel olan tüm diş prosedürlerini hamilelikten sonraya erteleyin.
– Hamileliğiniz sona erdikten sonra da diş ve diş etlerinizi kontrol ettirmek için bir kontrol muayenesine gidin.
– Dişçi koltuğunda strese girmemek ve bebeğinizi etkilememek için yanınıza kulak tıkacı ya da en sevdiğiniz müzikleri çalabileceğiniz bir kulaklık götürün.