İmplant Tedavisi

İmplant tedavisi, eksik diş probleminden şikayetçi olan hastalar için önerilen, en etkili tedavi yöntemlerinden biri olarak bilinmektedir. Eksik ya da bozuk diş problemi, pek çok hastada hem fiziksel hem duygusal sorunlara yol açabilmektedir. Gülümseme esnasında ortaya çıkan boşluklar, kişinin ağız sağlığını olumsuz yönde etkilemekle kalmaz, aynı zamanda nasıl göründüğü konusundaki his ve duygularını da negatif yönde etkiler. Bu bağlamda en etkili ağız ve diş tedavilerinden biri olan implant, eksik olan diş boşluğunu doldurma konusunda en verimli ve kalıcı yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş implantı hakkında merak ettikleriniz, diş implant fiyatları ve implant tedavisi uygulaması ile ilgili her şey, bu yazımızda sizler için derlendi.

Diş İmplantı Tedavisi Nedir?

implant Dentures
implant Dentures

İmplant ya da diş implantı, diş eti hattının tam altına yerleştirilen dental bir aparat olarak bilinir. Bu aparat, takıldıktan sonra belli bir süre zarfı içinde hastanın çenesi ile kaynaşır, ardından da implant uzmanı, buraya yapay bir diş köprüsünde kök görevi görecek metal bir direk yerleştirir. İmplant diş, eksik diş boşluğunu tamamlayabilmek adına protez veya takma dişlerden daha çok tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Özellikle kalıcılığı, dayanıklılığı ve uzun vadeli kullanımı ile ön plana çıkan diş implantı tedavisi, beraberinde pek çok avantaj da getirmektedir. Bu avantajlara yazımızın ilerleyen kısımlarında değiniyor olacağız.

İmplantasyon süreci olarak da bilinen diş implantı ameliyatı, doğrudan çene kemiğine implant aparatı yerleştirme üzerine kuruludur. Bu sayede hastaya tam fonksiyonlu, kalıcı ve sağlam bir diş kazandırılmış olur. Diş implantları bu özellikleri sayesinde eksik diş tedavisinde en uzun soluklu ve en kalıcı yöntemler olarak kabul görmektedirler.

İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

İmplant tedavisi faydalarına baktığımız zaman her şeyden önce implant uygulamasının insanlara hem kozmetik, hem fonksiyonel açıdan büyük avantajlar sağladığını söylemek mümkün olur. İmplant tedavisinin avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

– Hastaya tam fonksiyonlu, sağlam ve kalıcı bir diş (ya da dişler) kazandırır.

– Takma dişlerin sebep olduğu çıkarma, yerleştirme ve temizleme gibi zahmetleri içermez.

– Hasta, diş implantı tedavisi tamamlandıktan sonra dilediği yiyecekleri ve içecekleri özgürce tüketebilecektir.

– Doğal diş görevi gören implantlar, yerine yapıştırma ya da yerinden çıkma gibi sorunlar teşkil etmez.

– Bakımı oldukça kolay ve zahmetsiz olan implantlar, düzenli olarak dişlerin fırçalandığı ve ağız ve diş bakımının yapıldığı koşullarda hastaya ömür boyu hizmet ederler.

– Ağız içinde hareket etmezler ve diş protezlerinin aksine kendilerini ağız içinde hissettirmezler. İmplantlar, doğal diş görevi gördüğü için tedavi tamamlandığında ve iyileşme sürecine girildiğinde artık hastanın kendi dişlerinden biri olarak görev görmeye başlarlar.

– Ağız içinde konforlu ve organik bir his oluştururlar.

– Doğal diş yapısı ile yüzde yüz uyum sağlayacak şekilde üretildikleri için kendilerini fiziksel olarak da fark ettirmeyen implantlar, kişiye çok daha özgüvenli bir biçimde gülümseme ve gülme olanağı sunarlar.

– Takma dişlerde olduğu gibi, konuşurken implantlar yerinden oynama ya da çıkma riski taşımaz.

İmplant Uygulaması Esnasında Hangi Malzemelere Başvurulur?

Dental İmplant
Dental İmplant

İmplant cerrahisi sürecine girmeye karar vermeden önce implantasyon hakkında detaylı bilgi almak, prosedürün nasıl gerçekleştiğini öğrenmek ve ne tür malzemeler kullanıldığını bilmek gerekir. Böylece bilinçli bir hasta olarak çok daha konforlu ve zahmetsiz bir iyileşme süreci geçirmek mümkündür. Hastaların implant tedavisi öncesinde en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de implant uzmanının hangi malzemeleri kullanarak tedaviyi gerçekleştireceği olmaktadır.

İmplantın kendisi, genel olarak titanyumdan elde edilmektedir. İmplant tedavisinde kullanılan en standart ve güvenilir malzeme olarak süregelen titanyum, en başarılı sonuçları doğrudan implant malzemesi olarak bilinir, bu nedenle de pek çok implant doktoru tarafından birincil tercih olarak görülür. Yeni dişi yerinde tutmak üzere tasarlanan destek direği de aynı şekilde çoğunlukla titanyumdan üretilir, ancak bazı özel durumlarda, çene kemiği yapısının durumuna göre, seramik taban kullanılması da öngörülebilir. Elbette bu kararı en iyi şekilde verecek olan kişi alanında uzmanlaşmış olan diş hekimidir.

İmplant tedavisi kapsamında kullanılacak olan bir diğer aparat da implant vidasının üzerine yerleştirilecek olan vidalı diş, yani kurondur. Bu kuron, hastanın ağız yapısına ve tedavinin durumuna göre farklı materyallerden üretilebilmektedir. Ağzın ön tarafına yerleştirilmesi planlanan implantlar için estetik kaygılardan ötürü çoğunlukla porselen veya seramik tercih edilir. Bu materyaller, en doğal görünümü sağlayan implant malzemeleridir ve hastanın doğal diş rengi ile uyumlu olacak şekilde renklendirilirler. Öte yandan kolayca görünür olmayan, ağzın arka tarafında kalan azı dişleri için ise metal alt yapılı porselen kuron kullanımı tercih edilebilmektedir. Seramik ve porselene oranla daha dayanıklı bir malzeme olan metal, bazı özel durumlarda kuron malzemesi olarak kullanılabilmektedir.

İmplant Çeşitleri Nelerdir?

Farklı malzemeler ile yapılabildiği gibi implant çeşitleri farklı yöntemlerle de uygulanabilmektedir. Söz konusu implant çeşitleri olduğu zaman temel olarak iki farklı implant türü ile karşılaşmak mümkün: Kemik içi implantlar ve kemik dışı implantlar. Hangi implant çeşidinin yapılması gerektiğini belirleyen faktör ise, implantasyonun gerçekleşeceği lokasyondur.

Kemik içi implantlar, implant tedavisinde ve en sık başvurulan, başlıca yöntem olarak bilinir. Aksi gerek görülmedikçe implant tedavisinde bu yöntem kullanılmaktadır. İç kemik implantları, implantın doğrudan çene kemiğine yerleştirilmesi anlamına gelir. Çene kemiğine bir delik açılır ve implant malzemesi, kendisinden maksimum destek almak adına direkt olarak çene kemiğine entegre edilir.

Kemik dışı implantlar ise çene kemiğinin implantı barındıramayacak kadar zayıf olduğu durumlarda tercih edilir. Çene kemiği fazla sığ ise ya da yeterince derin değil ise, doğrudan implant vidasını içinde tutamayacak zayıflıktadır demektir. Bu gibi durumlarda implant, kemiğin üzerine yerleştirilebilir. Kemik dışzarı altı implantı olarak da bilinen bu yöntem, her ne kadar köprü ve protez dişlerden daha iyi bir yöntem olsa da, kemik içi implantlarda olduğu kadar güçlü bir destek oluşturamayabilir.

Hangi implant çeşidinin kullanılacağına ise, elbette hastanın durumunu analiz ettikten sonra, alanında uzmanlaşmış olan diş hekimi belirlemektedir.

İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabı, birkaç farklı aşamadan oluşur. İmplant ameliyatının ilk aşamasında, implantın çene kemiğine yerleştirilme süreci yer almaktadır. Bu aşama sırasında diş hekimi, ağza lokal anestezi uygular, ardından da çene kemiğinin uygun yerine, özel bir frez yardımı ile ufak bir delik açar. İmplant, bu deliğe yerleştirilecektir. Uygulama esansından anestezinin etkisi ile ağrı hissedilmez. İmplant uygulaması sonrasında ise olası bir ağrı ile baş edebilmeniz adına ağrı kesici tavsiyesinde bulunacak olan diş hekimi, aynı zamanda bu süreç boyunca ne tür bir beslenme rejimi takip etmeniz gerektiğini de belirtecektir.

Osseointegrasyon denilen implantın kemiğe tutunma sürecinin ilk birkaç gününde implant için açılan deliğin ağrı ve sızı yaratmadığı gözlemlenmektedir. Bu aşama, belki de implant tedavisinin en önemli aşaması olarak bilinir, zira tedavi sürecinin geriye kalanının başarı ile ilerlemesine vesile olan bir süreçtir. Süreç boyunca dişte enfeksiyon oluşması, implantlı kemiğe darbe ya da travma alınması, eksik ya da yanlış diş bakımı gibi problemlerden ötürü, dişte ağrı ve apseler oluşabilir. Bu durum da iyileşme sürecine zora sokabilir. Bu tip istenmeyen sorunlarla karşılaşmamak için tüm iyileşme süresi boyunca diş hekiminin vereceği talimatlara birebir uymak gerekir.

İmplant tedavisinin ikinci aşamasında ise kuronun yerleştirilmesi söz konusudur. Bu işlem, implant ve çene kemiği birbiri ile tamamen kaynadıktan sonra gerçekleştirilir. Diş eti dokusu ile kaplanan implant, fazla diş etlerinden temizlenir ve üzerine diş eti şekillendirici bir başlık takılır. İyileşme başlığı denen bu başlık, gerçek dişlerde olduğu gibi, protez dişin adeta diş etinin içinden geliyormuş gibi görünmesini sağlar. İmplant üzerindeki diş eti, minimal düzeyde kesilir ve iyileşme başlığı, implantın üzerine vidalanır. Bunun hemen ardından diş etinin şekillenmesi ve son formunu alması için yaklaşık 4-10 gün kadar bir rölanti süresine ihtiyaç vardır.

Üçüncü aşamada, bahsedilen bu süre de tamamlandıktan ve iyileşme başlığı da istenen pozisyonunu aldıktan sonra, diş ya da dişlerin ölçüsü alınmaya başlanır. Tek diş implant ya da çoklu diş implant tedavisine göre elbette bu ölçü miktarı ve oranları değişkenlik gösterebilir.

Ortalama 1 hafta kadar süren ölçü süreci sonrasında ise üretilen diş ya da dişler, tek tek ilgili implantlara yerleştirilir ve implant tedavisi böylelikle tamamlanmış olur.

İmplant Tedavisi Sonrası Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

En az implant tedavisinin her bir aşaması kadar önemli olan bir diğer nokta da implant uygulaması sonrasında hastanın dişlerine gösterdiği bakım ve özendir. Daha önce de belirtildiği gibi tedavinin her bir aşamasında uygun miktar ve ölçüde lokal anestezi kullanılır, bu da hastanın işlemler sırasında herhangi bir ağrı hissetmesini engeller. İşlem sonrasında meydana gelebilecek ağrılar için ise diş hekimi uygun gördüğü ağrı kesici tedavisini başlatacaktır. Cerrahi işlemi uygulayan hekim, aynı zamanda tedavi sonrasında evde nasıl bir bakım uygulamanız gerektiğini de belirtecek ve sizden bu bakıma harfiyen uymanızı bekleyecektir.

İmplantlar takıldıktan sonra hasta, kendi diş ve ağız sağlığını nasıl koruyorsa, implantları da aynı şekilde korumak ve onlara özen göstermek ile yükümlüdür. Dişler günde iki kez fırçalanmalı, düzenli olarak diş ipi kullanımı aksatılmamalı ve genel ağız ve diş sağlığı daima en üst düzeyde tutulmalıdır. Bununla birlikte implant tedavisi sonrasında doktorunuzun size belirttiği tarihlerde kontrol amaçlı muayeneye gelmeniz ve her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol ettirmeniz de önemli olan bir diğer bakım sonrası aşama. İmplantta herhangi beklenmedik bir acı, ağrı, sızı, batma ya da oynama gibi semptomlar görüldüğünde ise vakit kaybetmeden implantı yapan hekiminiz ile temasa geçmeniz gerekmektedir.

Eğer siz de implant tedavisi yaptırmak istiyorsanız daha fazla detaylı bilgi almak ve implant tedavisi fiyatlarını öğrenerek kliniğimizden randevu oluşturmak için bizimle temasa geçebilirsiniz. Profesyonel ve alanında uzman diş hekimlerimiz, sizin için en uygun tedavi yöntemini belirlemekle kalmaz, aynı zamanda implant tedavisi öncesi ve sonrasında verdikleri kaliteli hizmet ile sorunsuz bir tedavi süreci atlatmanıza yardımcı olur.