İmplant tedavisi günümüzde doğal dişlere en yakın tedavi alternatifi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişen teknoloji ile eksik dişin fonksiyon ve estetiğini implant tedavisi ile sağlamak mümkün olmaktadır. Sıkça duyduğunuz implant tedavisine gelin bir de yakından bakalım!

Diş İmplantı Nedir?

Doğal dişler iki kısımdan oluşmaktadır; Ağız içinde görünen diş gövdesi ve kemik içerisinde bulunan diş kökü. Diş implantları da (dental implantlar) tam olarak çene kemiği içerisinde bulunan diş kökünü taklit eder. Çene kemiği içine yerleştirilen diş implantı, üzerine yapılacak olan protez diş için kök görevi görür. Bu sayede diş eksikliği giderilmiş olur.

Tek Diş İmplantının Avantajı Nedir?

Geçtiğimiz yıllarda tek diş eksikliği, porselen köprüler ile tedavi edilmekteydi. Porselen köprü diş yapımı için ise, eksik olan dişin önü ve arkasında bulunan dişler küçültülerek “köprü” yapımında destek ayak olarak kullanılmaktaydı. Bu ayaklar ve eksik olan diş bölgesi toplamda üç diş üyeli bir köprü protez diş ile tedavi edilmekteydi.

Tek diş eksikliğinde implant tedavisin avantajı ise, ön ve arkadaki sağlam dişlere dokunulmadan diş eksikliğinin giderilmesidir. Bu sayede eksik dişin çevresinde bulunan dişler ağız içinde sağlıklı bir şekilde fonksiyon görmeye devam ederler.

Diş implantı kemik içerisine yerleşerek gerçek bir diş fonksiyonu sağlayacağından dolayı, o bölgede kemik erimesinin önüne geçilir. Ön diş ya da arka tek diş eksikliği giderilerek, o bölgelerde zamanla diş eksikliğinden kaynaklanacak kemik kaybı engellenir. Hem birey rahat bir şekilde çiğner hem de dışarıdan bakıldığında estetik dişlere sahip olur.

Tek Diş İmplantı Her Kişiye Uygulanabilir mi?

Diş implantlarının uygulanabilmesi için öncelikle bireyin aktif büyüme sürecinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Büyüme gelişme bitmeden önce diş implantı uygulamak doğru olmaz.

Diş implantı için bir diğer koşul ise eksik olan bölgede sağlıklı kemik bulunmasıdır. Uygulanan implant diş kökü görevi göreceğinden dolayı çevreleyen kemik yapı ne kadar sağlamsa, vidanın kemiğe tutunması da o kadar iyi olur.

Yeterli Kemik Bulunmadığı Durumda İmplant Tedavisi Uygulanabilir mi?

Daha önce bahsettiğimiz gibi implant ömrünü en çok etkileyen faktörlerden biri de implantı çevreleyecek olan sağlıklı kemik varlığıdır. Eğer uygun bir kemik dokusu varsa implant sorunsuzca yerleştirilebilir. Yeterli kemiğin bulunmadığı durumlarda ise kemik tozuya da hastanın kendi dokusundan alınan kemik greftiile olduka başarılı sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Dental İmplant Ameliyatında Ve Sonrasında Ağrı Hisseder Miyim?

İmplant operasyonu lokal anestezi ile gerçekleşir. İşlem yapılacak olan bölge lokal olarak uyuşturulur ve ameliyat sırasında hiçbir ağrı ya da acı hissedilmez. Operasyon sonrasında doktorun reçete edeceği ilaçlar düzenli kullanılır ise herhangi bir rahatsızlık yaşanmadan tedavi sonlanır. Doktorunuzun önerdiği ağrı kesici, operasyon sonrasında yaşayacağınız ağrıyı dindirmekte yeterli olur.

İmplant Operasyonu Sonrası Yüzüm Şişer Mi?

İmplant tedavisi küçük de olsa cerrahi bir işlemdir. Her cerrahi müdahale sonrası olduğu gibi implant ameliyatı sonrasında da bir miktar şişlik (ödem), kızarıklık görülebilir. Operasyon sonrası bu durumu en aza indirmek için yüzünüze uygulamak amacıyla soğuk jel paketi verilir. Doktorunuzun temizlik önerilerine uyar ve düzenli soğuk uygulamaya dikkat ederseniz, bu süreci rahatlıkla atlatabilirsiniz.

İmplant Operasyonu Ne Kadar Sürer?

Yapılacak olan implant sayısına, kemik durumuna, kullanılacak olan kemik grefti varlığına bağlı olarak implant süresi de değişir. Ortalama bir süre belirtmek gerekirse, bir diş implantının kemik içine uygulanma süresi, bir dişe yapılacak olan dolgudan daha uzun değildir!

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer? 

Diş implantı kemik içerisine ameliyatla yerleştirildikten sonra, vida ve kemiğin birbirine bağlanması (osseointegrasyon) için belirli bir süre geçmesi gerekir. Bu süre implant tedavileri uygulanan bölgeye göre değişiklik gösterir.  Genellikle üst çenede 3 ay, alt çenede ise 2 ay vidanın kemiğe tutunması beklenir. Bu süreç boyunca vida çene kemiği içinde ve diş eti altında bekletilir. Herhangi bir kuvvet uygulanmaz.

Eğer operasyon sırasında kemik tozu uygulandıysa bu bekleme süreci biraz daha uzar. Titanyum diş implantının ve kemik tozunun kemiğe bağlanma süresi için en az 2 ay daha beklemekte fayda vardır.

Osseointegrasyon, yani implantın kemiğe tutunma süreci bittiğinde ise implant üstüne protez dişin takılması yaklaşık 10 günü bulur.

İmplant Tedavisinin Ömrü Ne Kadardır? 

Diş implantları da doğal dişlerinize benzer fonksiyon ve estetik sonuçlar ortaya koyar. Bu nedenle diş implantlarının ömrü de aynı doğal dişleriniz gibidir. Siz ağız bakımınızı eksiksiz yerine getirirseniz, kendi dişleriniz gibi dental implantlar da uzun yıllar size hizmet eder!

Herhangi bir sistemik rahatsızlık varlığında, ilaçlarınız düzenli kullanıp bu durumu kontrol altına almanız, dişleriniz ve diş implantlarının ömrü açısından faydalıdır. Sigara kullanımının ise dental implant ömrünü kısalttığı yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur.

Tek Diş İmplant Fiyatları Nedir?

Tek diş implant fiyatları uygulanan işleme göre farklılık gösterir. İmplant uygulanacak kemik dokusunun yetersiz oluşu daha önce bahsettiğimiz gibi kemik grefti kullanımını gerektirebilmektedir. Bu da implant tedavisi maliyetini arttıran bir durumdur. Tek diş eksikliğinde implant tedavisi ile doğal diş konforu yakalamanın mutluluğu ise paha biçilmezdir.