Telsiz ortodonti tedavisi kulağa ne kadar ilginç geliyor düşününce değil mi? Ortodonti tedavisi yani tel tedavisinin telsiz nasıl yapıldığını sizler de merak etmiş olmalısınız. Bu yazımızda size telsiz ortodonti tedavisinin nasıl uygulandığından bahsedeceğiz.

Öncelikle ortodonti tedavisini bir hatırlamakta fayda var. Ortodonti; diş bozukluğunun (diş çapraşıklığı, diş yamukluğu) düzeltilmesini ve dişlerin yüzle olan uyumunun iyileştirilmesini amaçlayan diş hekimliği dalıdır. Peki yamuk dişler nasıl düzeltilmektedir?

1950’lerden beri diş yamukluğu dişlere uygulanan metal tel ve aygıtlar aracılığıyla düzeltilmektedir. 2000’li yılların başında ise tel tedavisi gören hastaların estetik görünüm kaygıları ile şeffaf (porselen) braketler piyasaya çıkmıştır. Şeffaf braketler, dişlerin üstüne yapıştırılan “braket” adı verilen aygıtların metal değil, şeffaf olanları için kullanılan tabirdir. Şeffaf braketler uzaktan bakıldığında ya da fotoğraflarda çok belli olmasa da, hastalar daha da görünmez diş tellerini talep etmeye devam eder.

İşte bunun sonucunda telsiz ortodonti (telsiz diş düzeltme) yani şeffaf plak tedavisiortaya çıkar. Bu sayede estetik tedavi isteyen ortodonti hastalarının hayalleri gerçek olur!

Şeffaf plak tedavisi nedir?

Şeffaf plak tedavisi, telsiz diş tedavisine verilen isimdir. Geleneksel yöntemlerde, ortodonti tedavisi için dişlerin yüzeylerine diş teli / diş braketi yapıştırılır. Telsiz diş tedavisinde ise hastanın gün içinde kendi takıp çıkartabildiği şeffaf plaklar ile ortodonti tedavisi gerçekleştirilir.

Bazı telsiz ortodonti tedavilerde dişlerin yüzeyine geçici bir dolgu malzemesi ile “ataşman” uygulanması gerekebilir. Dışarıdan bakıldığında diş renginde olduğu için belli olmaz, tedavi sonunda ise çıkartılırlar.

Telsiz ortodonti tedavisi kimler içindir?

Telsiz ortodonti tedavisi daimi dişleri sürmüş olan kişilere, yani yaklaşık 12 yaş ve üstüne uygulanır. Diş yapısı uygun olan her bireye uygulanabilir. Ancak çoğunlukla estetik tedavi talep eden yetişkinler tarafından tercih edilir. Bunun nedeni yetişkinlerin sosyal çevre ya da meslekleri gereği tel tedavisi gördüğünü gizlemek istemeleridir. Şeffaf plak tedavisinde, önemli bir toplantı ya da nişan-düğün organizasyonu gibi sosyal aktivitelerde şeffaf plakları çıkardığınız anda, kimse tedavi gördüğünüzü fark etmez!

Her türlü diş yamukluğu telsiz ortodonti tedavisi ile düzeltilebilir mi?

Telsiz yamuk diş tedavisi, diş çekimi gerektirmeyen basit ve orta çapraşıklık vakalarına daha uygun bir tedavi seçeneğidir. Bunun nedeni ise kullanılan şeffaf plakların belli diş hareketlerinde tel tedavisinde olduğu kadar hareket kabiliyetinin bulunmamasıdır. Telsiz ortodonti uzmanı tarafından muayene edilerek endikasyonu konması gereken bir tedavi türüdür.

Telsiz ortodonti tedavisinde dişler nasıl hareket eder?

Telsiz ortodonti tedavisine karar verdiğiniz zaman ağız içi ve ağız dışı fotoğraf kayıtlarınız alınır. Bu kayıtlar diş ölçüleriniz ile firmaya gönderilir. Üretici firma ise tüm kayıtlarınızı göz önünde bulundurarak, ortodontik tedavinizin 3 boyutlu program üzerinde simülasyonunu gerçekleştirir. Doktorun bu tedaviyi onaylaması durumunda şeffaf plakların basım aşamasına geçilir.

Telsiz ortodonti tedavisinde bir dizi şeffaf plak kullanmanız gerekir. Her plak dizisi numaralandırılarak paketlenir ve doktorunuza teslim edilir. Şeffaf plaklar bilgisayar programı aracılığı ile aşama aşama dişlerinizin olması gereken konumuna göre hazırlanır. İki haftada bir, kullandığınız plak sırasıyla bir sonraki şeffaf plak ile değiştirilir. Yani siz şeffaf plağı ilk taktığınızda dişlerinize hafif bir kuvvet uygulayarak konumlarını değiştirir. Dişlerin bu istenen konuma gelmesi iki haftayı bulur. İki hafta sonra, bir sonraki aktif plağa geçilir. Bu işlem dişler tamamen düzelene kadar tekrarlanır.

Telsiz ortodonti tedavisi ne kadar sürer?

Ortodonti tedavisi ile telsiz diş yamukluğu düzeltme süresi sizin ağız ve diş yapınıza göre farklılık gösterir. Ne kadar az diş çapraşıklığınız varsa, şeffaf plak tedavisi de bu oranda kısa sürer.

Şeffaf plak tedavisinde, toplam tedavi sürenizi bilgisayar programındaki üç boyutlu tedavi simülasyonu üzerinden görebilirsiniz. Tedavi süresi kaç hafta ise planlamanızda belirtilmiş olur. Bundan sonrası tamamen hastanın uyumuna bağlıdır. Eğer düzenli olarak şeffaf plaklarını gün içinde istenen sürede kullanır ise, planlamadaki sürede bir değişiklik olmaz.

Telsiz ortodonti tedavisinde ne sıklıkta kontrole gelmek gerekir?

Telsiz ortodontide de, geleneksel diş teli ile yapılan tedavilerde olduğu gibi düzenli kontole gelmek gerekir. Genellikle 4 ya da 6 haftalık periyotlarla kontrole gelmeniz yeterli olur. Ancak yurt dışından ya da şehir dışından gidip gelen hastalar için bu süre biraz daha uzatılabilir.

Telsiz ortodontinin tel tedavisine göre avantajı nedir?

-Telsiz ortodonti tedavisi, adı üstünde estetik olarak telsiz diş çapraşıklığı giderilmesinde son derece başarılı bir alternatiftir. Plaklar ağzınızdayken hemen hemen hiç belli olmaz.

-Şeffaf plakları çıkardığınız anda ise ortodontik tedavi gördüğünüzü ancak siz ve hekiminiz bilir.

-Yemek yerken şeffaf plakları çıkarmanız gerekir. Bu sayede herhangi bir yeme-içmede kısıtlama yaşanmaz.

-Geleneksel braketlerde ilk hafta yanak-dudak iç bölgeleri biraz tahriş olabilir. Şeffaf plaklarda böyle bir durum gözlenmez.

-Şeffaf plak tedavisine başlamadan önce tedavinizin bitimindeki diş konumlarını dijital ortodonti sayesinde üç boyutlu (3D) olarak görmeniz mümkündür. Bu simülasyon programında aynı zamanda tedavinizin kaç hafta süreceğini de başından bilerek tedaviye başlarsınız.

Şeffaf plak kullanımı zor mudur?

Şeffaf plak kullananlar, genelde tedavide hiçbir zorluk yaşamadıklarını belirtmektedir. Şeffaf plak kullanımında en önemli etken plaklara sahip çıkabilmektir.

Ağızdan çıkarıldığında hijyenik bir ortamda güvenli bir şekilde saklanabilmesi için size bir plak kutusuverilir. Ağzınızda bulunmadığı zamanlarda şeffaf plaklar mutlaka bu kutu içine konmalıdır. Yemek sırasında çıkartılıp peçeteye sarılan şeffaf plaklar, ne yazık ki genelde çöp zannedilerek atılmaktadır. Böyle bir durumda, kaybolan plakların yenisi üretilene kadar, bir önceki şeffaf plak setini kullanmak önem taşır. Bir önceki şeffaf plak seti pasif de olsa dişlerinizi olduğu konumda tutacaktır. Bu sayede tedavinizin gerilemesi önlenmiş olur.

Şeffaf plak kullanımında akla gelen bir diğer soru ise konuşma zorluğudur. İlk taktığınızda şeffaf plak ile konuşmada zorlanmanız çok doğal bir durumdur. En geç bir hafta içinde hastalar bu duruma adapte olduklarını ve alıştıkça konuşmalarının eski haline döndüğünü belirtmektedir.

Şeffaf plakları gün içinde ne kadar takmak gerekir?

Telsiz ortodonti tedavisindeki en önemli hususlardan biri de gün içinde düzenli olarak plakların kullanımıdır. Günde yaklaşık 20-22 saat arası kullanılan şeffaf plaklarla tedavi başarılı bir şekilde devam eder. Diş hareketinin sağlanması için gün boyu dişlere aktif bir kuvvet uygulaması gerekir. Şeffaf plakların sadece gece yatarken kullanılması istenen sonucun elde edilmesinde ne yazık ki etkili olmaz. Yeme-içme ve önemli bir toplantı haricinde tüm gün ağızda bulunması önerilir.

Şeffaf plakların bakımı nasıl olur?

Şeffaf plakları diş fırçalarken çıkarmanız gerekir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, tercihen ayrı bir diş fırçası ile diş macunu kullanmadan ılık su altında temizlemeniz önerilir.

Şeffaf plak fiyatları ne kadardır?

Telsiz ortodonti fiyatları tedavi süresine ve çalışılan şeffaf plak firmasına göre değişmektedir. Invisalign gibi yabancı firmalarla çalışıldığı zaman üretimler döviz üzerinden yapıldığı için, kur oranına bağlı olarak fiyatlarda da farklılıklar olabilmektedir. Talep edildiği takdirde aynı başarıyı sağlayan yerli üretici firmalarla çalışmak mümkündür. Bu durumda şeffaf plak tedavisi fiyatları daha makul seviyelere inebilmektedir.