Zirkonyum diş kaplama, son zamanlarda diş kaplama ve implant tedavilerinde sıklıkla kullanımı yaygınlaşan bir materyal olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle metal diş kaplamaya alternatif olarak geliştirilmiş olan ve son yıllarda kullanımı daha da artan zirkonyum, diş rengine benzer bir renge ve ışık geçirgenliğine sahip olduğu ve biyo-mekanik özellikleri ağız ortamına fazlasıyla uygun olduğu için dişçilik dünyasında tercih ediliyor. Zirkonyum diş kaplama hakkında merak ettikleriniz varsa, bu rehber tam size göre.

Diş Kaplama Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Diş kaplama, dişler üzerinde ciddi düzeyde erozyon,yıpranma ya da diş çürüğü meydana geldiğinde başvurulan bir diş tedavi yöntemidir. Diş kaplama tedavisi, metal destekli porselen, zirkonyum porselen ve tam seramik porselen olmak üzere çoğunlukla üç farklı alternatif üzerinden gerçekleştirilmektedir. Diş kaplamanın en önemli avantajlarından bir tanesi, dişin ömrünü ciddi ölçüde uzatıyor olmasıdır. Elbette estetik açıdan olumlu sonuçlar doğuruyor olması da diş kaplama tedavilerinin bir diğer avantajıdır. Eğer hem estetik açıdan dişlerinizde rahatsızlık verici sıkıntılar varsa hem de dişlerinizin ömrünü uzatmak ve onları daha dayanıklı hale getirmek istiyorsanız diş kaplama tedavisini tercih etmeniz mümkündür.

Diş kaplama uygulamasının az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi üç farklı çeşidi vardır: Metal alt yapılı porselen diş kaplama, zirkonyum diş kaplama ve tam seramik diş kaplama. Porselen diş kaplama uygulaması, porselenden elde edilen ve orijinal dişlerinizin üzerini kaplamak üzere tasarlanan diş kaplama yöntemi olarak bilinmektedir. Her bir diş için özel olarak tasarlanan ve kişisel olarak üretilen porselen dişler, doğal bir diş görünümünü temsil eder ve yüksek kalitede materyalden meydana gelir. Bununla birlikte dişlerde natürel ve estetik bir görünüm oluşmasına vesile olan porselen kaplama dişler, kaliteli bir gülüş tasarımı için sıkça tercih edilen bir kaplama yöntemidir.

Bir diğer diş kaplama uygulaması da zirkonyumdur. Zirkonyum dişler, neredeyse tam porselen dişler kadar estetik ve doğal bir ağız ve diş görüntüsüne kavuşmanıza yardımcı olur. Hatta bazı kesimler, zirkonyum dişlerin tam porselen dişlerden bile daha doğal ve gerçekçi bir kaplama görüntüsü ortaya koyduğunu ileri sürmektedir. Diş estetiği zirkonyumun kullanımı ile birlikte farklı bir noktaya ulaşmış, çok daha ileri seviye teknolojilerin kullanılması ile gülüş tasarımı süreçleri gerçekçi, natürel ve ultra kozmetik bir hal almıştır. Şimdi gelin, zirkonyum diş kaplamanın ne olduğuna ve nasıl yapıldığına daha yakından bakalım.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Zirkonyum diş kaplama, diş kaplama yöntemleri arasında yeni nesil bir kaplama tekniği olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş kaplama dendiğinde insanların aklına ilk olarak metal destekli porselen kaplamalar gelir; zira bu zamana kadar diş kaplamalarında kullanılan birincil malzeme her daim metal destekli porselen olarak süregelmiştir. Daha estetik, gerçeğe daha yakın ve kozmetik açıdan daha hoş görünümlü kaplama görüntüleri elde etmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiş ve farklı malzemelerin kullanımına başvurulmuştur. Yapılan tüm denemelerin ve araştırmaların ardından ise bu malzemeler arasından öne çıkan zirkonyum olmuştur. Zirkonyum dişler, geçmiş yıllarda en doğal diş kaplama yöntemi olarak nam salan metal destekli porselen dişlere oranla bile daha natürel bir görüntü kazandırması ile ünlenmiştir. Estetik diş uygulamalarının son dönem gözdesi olan zirkonyum dişler, zaman içerisinde evirilen estetik ihtiyaçların diş hekimliği dünyasında can bulmuş en güncel ve en teknolojik halidir. Hali hazırda çoğunlukla diş yapımında kullanılan ve beyaz renkli bir maddeden oluşan zirkonyum, saf mineral halinden alınıp zirkonya seramiği denen bir malzemeye dönüştürülmektedir. Bu dönüşüm tamamlandıktan sonra özel fırınlarda işlenen zirkonyum, metal desteksiz bir kaplama olarak karşımıza çıkmaktadır. İçerisinde metal barındırmıyor olması, zirkonyum kaplama dişleri çok daha güvenilir, estetik, dişetine uyumlu ve uzun ömürlü kılmaktadır. Aynı şekilde zirkonyumun günümüzdeki en doğal görünümlü kaplamalardan birisi olmasının altında yatan bir diğer sebep de elbette içerisinde metal barındırmıyor olmasıdır.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

Diş kaplama olarak zirkonyum diş kaplama uygulamasını tercih ediyor olmanızın pek çok avantajı olacaktır. Bu avantajlardan yazımızın genelinde ufak ufak bahsettik, hepsini ise şu şekilde sıralamak mümkün:

* Zirkonyum diş kaplama, şu an için diş hekimliği sektöründeki en doğal ve gerçeğe en yakın kaplama türlerinden biri olarak bilinmektedir. Özellikle estetik kaygılardan dolayı dişine kaplama yaptırma konusunda tereddütleri olan hastalara hitap eden zirkonyum kaplama, neredeyse kaplama olduğunu belli etmeyecek kadar doğal ve realistik bir görüntü ortaya koyar.

* Zirkonyum diş kaplama uygulaması basit bir tasarımdan oluşur. Uygulama sonrasında takılan seramik komponentler, hiçbir çıkma ya da kayma riski taşımadığı için hastaya uzun ömürlü bir kullanım vaadi sunar.

* Metale alerjisi olan kişilerin sayısı bir hayli fazladır, ancak zirkonyum içerisinde metal bulunmadığı için metal alerjisi reaksiyonu yaratma olasılığı da yoktur. Metal ve benzeri bileşenlere alerjisi olanların rahatlıkla tercih edebileceği bir kaplama türü olan zirkonyum, bu tür hassasiyetlerde önerilen en önemli kaplama malzemelerinden biridir.

* Zirkonyum kaplamalar, inanılmaz derecede güçlü ve dayanıklıdır. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin uzun vadeli başarısı oldukça yüksektir ve bu kaplama uygulamasını tercih edenlerin en memnun kaldığı avantajı da budur. Zirkonyum kaplama, yüksek dereceli baskıya dayanabilecek şekilde tasarlanır ve yüksek dirence karşı bile en ufak bir hasar göstermeden uzun süre dayanabilir.

* Pek çok hasta, zirkonyum diş kaplamasını rahat ve konforlu bir kullanım vaat ettiği için tercih etmektedir. Bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak üretilen ve bu sebeple de tedavi süresi daha kısa olan zirkonyum diş kaplama, hastaya gündelik kullanım esnasında yüksek oranda konfor ve kolaylık sağlamaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Uygulaması Nasıl Yapılır?

Zirkonyum tedavisi, diğer bildiğiniz diş kaplama tedavileri ile benzer şekilde uygulanır. Diş kaplama tedavileri arasındaki en belirleyici fark, elbette kaplama için kullanılan malzemenin türüdür. Tıpkı metal destekli kaplamalarda olduğu gibi, zirkonyum diş tedavisi uygulamasına geçilmeden önce kaplama yapılacak olan dişlerin üzerinde ufak düzeltmeler ve oynamalar yapılır. Bu düzeltmeler ile diş genellikle küçültülür ve kaplamayı tam olarak üzerine oturtabilecek şekilde bir form kazandırılır. Dişlerde herhangi bir hasara sebebiyet vermeyen zirkonyum kaplama, özel olarak ölçüsü alınan ağız ve diş yapısına göre laboratuvar ortamında CAD/CAM teknolojisi ile üretime verilir. Dişe uygun renkte üretilen zirkonyum alt yapısının üzerine, porselen üst yapı işlenir ve klinik ortamda dişle uyumlanması sağlanır. Son aşamada ise özel diş kaplama yapıştırıcılarının yardımına başvurularak dişe yapıştırılır ve daimi olarak kalacak şekilde entegre edilir.

Zirkonyum Diş Kaplama Öncesi & Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pek çok hastanın zirkonyum diş kaplama ile ilgili merak ettiği soruların başında zirkonyum diş kaplama ağrı yapar mı olmaktadır. Söz konusu işlem öncesi kesim olduğu zaman hastaya lokal anestezi uygulanır, bu da hastanın işlem esnasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmesini önler. Zirkonyum diş kaplama avantajları göz önünde bulundurulduğunda bu uygulamayı yaptırarak elde edilen faydalar maksimum verimliliğe ulaşmaktadır. Zirkonyum uygulaması öncesi ve sonrası dikkat etmeniz gereken hususlar oldukça azdır ve uygulaması kolaydır. Tedavi kısa bir süre süreceği ve çoğunlukla birkaç günlük bir süreçte tamamlanacağı için herhangi bir estetik kaygı yaşamaz, tedaviniz tamamlandıktan sonra hayatınıza kaldığınız yerden devam edersiniz. Özellikle dişlerinizde ya da diş etlerinizde herhangi bir tıbbi sorun söz konusu değilse, tedavi sürecinizin 1 hafta kadar kısa bir zaman dilimi içerisinde tamamlanması bile mümkündür. Zirkonyum kaplamanın yapıldığı gün ve o günün akabindeki bir hafta boyunca aşırı soğuk ya da aşırı sıcak yiyecek ve içecek tüketmekten kaçınmalı, yapışkan ve sert gıdalar tercih etmemeye özen göstermelisiniz. Eğer diş hekimi uzmanınız sizden bir kontrol randevusu talep ettiyse, bu randevuyu aksatmamalısınız. Zirkonyum diş kaplama alışma süresi kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir, ancak çoğu hastamız 5 ila 10 gün içerisinde sanki dişlerinde hiçbir şey yokmuşçasına bir hisse ulaştıklarını ve zirkonyum kaplamaya çok hızlı bir şekilde adapte olduklarını belirtmektedirler.

Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları Ne Civarda?

Zirkonyum diş kaplama fiyatları, öncelikle kaplama yaptırmayı planladığınız diş sayısına göre farklılık gösterecektir. Kullanılan zirkonyumun kalitesi, laboratuvar işçiliği ve diş hekiminizin ustalığı da fiyatlarda oynama olmasını etkileyebilecek diğer sebeplerdendir. Eğer siz de İstanbul’da ikamet ediyor ve dişlerinize en iyi diş hekimlerinin elinden çıkma bir zirkonyum kaplama yaptırmak istiyorsanız, Zekeriyaköy’de yer alan diş kliniğimizi ziyaret edebilir, en kısa sürede hayalinizdeki dişlere ve gülümsemeye kavuşabilirsiniz.