Estetik Diş Hekimliği

Dişlerde estetik dendiği zaman akla kusursuz bir gülümseme, bembeyaz dişler ve sağlıklı bir ağız yapısı geliyor. Estetik diş hekimliği, kusursuz dişlere sahip olmak isteyenlerin hayallerini gerçekleştiren bir diş ve ağız sağlığı branşı olarak karşımıza çıkıyor. Gülüş tasarımından diş beyazlatma prosedürlerine, protez diş uygulamalarından ortodontik tedavilere, pek çok farklı tedavi yöntemini bünyesinde barındıran diş estetiği, estetik diş çözümü sunma konusunda en başarılı branş olarak biliniyor. Eğer siz de estetik diş hekimliği yöntemlerine merak ediyor ve diş estetiği fiyatlarını öğrenmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz.

Estetik Diş Hekimliği Nedir, Ne İşe Yarar?

Estetik Diş
Estetik Diş

Estetik diş hekimliği, en temel dişçilik alanlardan bir tanesidir ve özellikle son yıllarda oldukça sıkça başvurulan bir tıp dalıdır. Dişlerdeki sağlık sorunlarından ziyade, estetik problemleri çözmeye yönelik olan estetik diş hekimliğinde hastanın dış görünümü ve dişlerinin estetik görüntüsü ön planda tutulur. Bu dişçilik branşındaki çözüm ve yöntemler, daha çok hastayı fiziksel görüntüsü bakımından rahatlatmak ve özgüvenini yenilemek amacı ile gerçekleştirilir. Elbette bununla birlikte estetik diş hekimliği tedavi yöntemleri arasında yalnızca hastanın estetik görünümünü değil, aynı zamanda sağlığını da olumlu yönde etkileyebilecek prosedürler mevcuttur. Diş estetiği kapsamındaki çözümler, kişinin kendine olan özgüvenini artırmak başta olmak üzere, hem estetik hem tıbbi açıdan pek çok avantaj sağlar demek mümkün. Şimdi gelin, bu avantajlara daha yakından bakalım.

Estetik Diş Hekimliğinin Sunduğu Avantajlar Neler?

Estetik diş çözümlerinin hastalara sunduğu pek çok avantaj olduğunu söylemek mümkün. Özellikle genel diş hekimliği yöntemleri ile kıyaslandığında kozmetik açıdan pek çok ekstra avantaj sağlayan estetik diş hekimliği, kişinin yalnızca fiziksel görüntüsüne değil, aynı zamanda psikolojisine de olumlu katkılar sağlamakta oldukça başarılıdır. İşte estetik diş hekimliğinin hastalara sunduğu avantajlardan bazıları:

– Ağrısız ve acısız kozmetik tedavi yöntemlerinden oluşması: Özellikle son yıllarda estetik diş hekimliği tedavi yöntemleri konusundaki gelişmeler, prosedürleri daha hızlı hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda tedavilerin neredeyse sıfır ağrı ve acı ile tamamlanmasına olanak sağlıyor. Lazer destekli diş beyazlatma, diş eti estetiği ya da pembe estetik gibi estetik diş hekimliği çözümleri, neredeyse tamamen ağrısız ve sancısız bir şekilde, başarı ile tamamlanabiliyor.

Estetik Diş Hekimliği
Estetik Diş Hekimliği

– Yaşam kalitesini hatırı sayılır düzeyde artırıyor olması: Elbette söz konusu estetik diş hekimliği olduğu zaman insanların aklına gelen ilk soru, neden ağız sağlığını doğrudan etkilemeyen, tıbbi açıdan görünür bir faydası olmayan işlemlerin yapılıyor olduğu oluyor. Bunun cevabı oldukça basit ve ikna edici: Yaşam kalitesi. Estetik diş hekimliği üzerine yapılan araştırmalar, kişinin gülümsediği anda hissettiği özgüven ile genel olarak yaşam kalitesi arasında pozitif bir korelasyon olduğunu göstermekte. Dişin sarı renkte olması, yamuk durması ya da iki diş arasındaki o rahatsız edici boşluk, kişinin özgüvenini tahmin edebileceğinden daha çok sarsabilecek güçte. Bu nedenle de diş estetiği çözümleri, en az fiziksel görüntüde olduğu kadar psikolojik düzeyde de olumlu katkı sağlamaktan geri kalmıyor.

– Kalıcı ve ömürlük çözümler sunması: Elbette estetik diş hekimliğinin hastalara sağladığı faydalardan bir diğeri de kalıcılık. Örneğin estetik diş hekimliği prosedürlerinden biri olan bonding yöntemi ile iki dişinizin arasındaki boşluğu zahmetsiz bir tedavi süreci ile ömürlük bir şekilde ortadan kaldırmanız mümkün. Aynı şekilde diş çapraşıklığı, diş yamukluğu gibi ortodontik işlemlerde de estetik açıdan rahatsız edici olmayan tedavi yöntemleri ile sonsuza kadar yamuk bir diş yapısından kurtulabilirsiniz.

Estetik Diş Kliniği Hangi Tedavileri Uygulayabilir?

Estetik diş çözümlerinin detaylı kapsamına baktığımız zaman pek çok farklı diş estetiği problemine yönelmiş, çeşitli yöntem ve teknik ile karşılaşmak mümkün. Muayenemizde estetik diş hekimliği dalında hangi tedavi yöntemlerinin uygulandığına gelin, birlikte bakalım.

* Bonding Yöntemi

Estetik diş hekimliği kapsamında en çok başvurulan tedavi yöntemlerinden bir tanesi, bonding yöntemi olmaktadır. Bonding yöntemi, İngilizcesi “bağ kurma” anlamına gelen “bonding” mantığından gelmektedir. Bu yöntem, aralıklı ya da üzerinde kırık meydana gelmiş dişlerde kompozit estetik diş dolgusu yöntemi ile bonding işlemi gerçekleştirilir. Kompozit dolgu, mavi halojen LED bir ışık eşliğinde uygulanır ve anında sertleşerek hasarlı bölgeyi kısa bir süre içerisinde onarır.

Ayrık olan iki diş arasında bağ kurmaya yarayan bonding yöntemi, estetik diş hekimliği çözümleri arasında uzmanlık ve tecrübe gerektiren en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Bu prosedür esnasında holojen ışık ile meydana getirilen diş, orijinal diş rengi ile uyumlu olana kadar zımparalanır, cilalanır ve şekillendirilir.

Bonding işlemleri esnasında kullanılan materyal, plastik esaslı bir dolgu malzemesidir. Bu da kozmetik açıdan ne kadar iyileştirilmiş olursa olsun, bonding esnasında elde edilen sonucun hiçbir zaman porselen dolgular kadar dirençli olamayacağı anlamına gelmektedir.

Elbette bonding yönteminin hastalara sunduğu avantajları da görmezden gelmek mümkün değildir. Minimum düzeyde diş dokusuna dokunarak, milimetrik düzeyde yer alan alanlarda uygulanabiliyor olması, bonding çözümlerinin sunduğu avantajların başında gelir. Bu sayede dişler arasındaki boşluklar, kırıklar ve dolgu tedavisi sonrasında koyu renkte kalan dişler, bonding yöntemi ile kolaylıkla estetik bir çözüme kavuşturulabilmektedir.

* Diş Beyazlatma Yöntemleri

Elbette estetik diş hekimliğinde akla gelen en önemli tedavi yöntemlerinden bir tanesi de diş beyazlatmadır. Diş beyazlatmanın özünde, dişlerin üzerinde oluşan leke ve renk bozukluklarını ortadan kaldırmak yatmaktadır. Diş beyazlatma sayesinde aynı zamanda dişleri birkaç ton daha açık bir renge, doğal ve organik bir beyaz görünüme kavuşturmak da mümkündür. En popüler olan ve en çok tercih edilen diş estetiği tekniğinin diş beyazlatma olduğunu söylemek, yanlış olmaz.

Diş beyazlatma yöntemlerinin farklı beyazlatma teknikleri mevcuttur. Bu teknikler, hastanın ve diş hekiminin ortak tercihine göre belirlenir ve karar verilir. Ev tipi diş beyazlatmayönteminde hastanın evinden kullanabileceği bir diş beyazlatma plağı üretilirken ofis tipi diş beyazlatmayönteminde beyazlatma işlemi, tamamen diş kliniğinde gerçekleştirilmektedir. Lazerle diş beyazlatma yöntemi olarak da geçen bu teknik, 1-1,5 saat gibi kısa bir zaman zarfı içerisinde hastanın istediği beyaz dişlere kavuşmasını sağlamaktadır. Ev tipi diş beyazlatma prosedürü 10-15 gün civarı bir süreye denk gelirken, ofis tipi beyazlatmaya oranla bir miktar daha iyi sonuçlar gösterebilmektedir. Her iki beyazlatma yönteminin arabulucusu niteliğinde olan kombine diş beyazlatmayöntemi de diğer diş beyazlatma teknikleri arasında yer alır.

* Estetik Ortodonti Çözümleri

Ağız ve diş problemleri ile baş eden hastaların büyük bir kısmı, diş çapraşıklığından ve diş yamukluğundan şikayet etmektedir. Bu gibi sağlık sorunlarının en iyi çözümlerinden biri ise elbette ortodonti tedavisi olmaktadır. Her ne kadar tedavi bitiminde kusursuz düzgünlükte dişler elde ediliyor olsa da, süreç boyunca hastanın taktığı diş telleri ona maalesef kozmetik açıdan sıkıntılı bir dönem yaşatabilmektedir. Bu noktada devreye giren lingual braket (içten uygulanan tel tedavisi) ve şeffaf plak (invisalign) tedavisi yöntemleri, estetik ortodonti çözümlerinde rahatlık sağlama konusunda birebirdir. Bu işlemler sayesinde diş çapraşıklığını gidermeye yönelik tedavi seçenekleri görünmez, böylece hasta tedavi boyunca fiziksel görünümü konusunda endişe etmek zorunda kalmaz.

* Yaprak Porselen (Lamine Diş) Uygulamaları

Klinik olarak “lamine veneer” olarak bilinen, lamine diş olarak da karşımıza çıkan yaprak porselenler, tırnaklar üzerine takılan takma tırnaklar ile benzer bir mantıkta çalışmaktadır. Dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan, ultra ince seramik kabuklardan oluşan porselen lamine dişlerin uygulanabilmesi için gerekli olan en önemli şart, hastanın dişlerinin, yaprak porselenleri tutabilecek kadar sağlam olmasıdır. Bu koşul sağlandıktan sonra dişlerinin kapanışı uygun olan yetişkinler, yaprak porselen uygulamasından faydalanabilir. Yaprak – lamine porselenlerin tercih edilmesinin en büyük sebebi ise elbette dişlerde meydana gelen estetik bozuklukları düzeltebilmek ve genel olarak dişlerin fiziksel görünümüne olumlu katkı sağlamaktır. Kırık, lekeli dişler, birbiri ile eşit boyda olmayan dişler ya da dişler arasındaki boşluklar, porselen lamine diş uygulaması ile kolaylıkla çözüme kavuşturulmaktadır.

* Gülüş Tasarımı

Özellikle son dönemlerde estetik diş çözümleri kapsamında giderek popülerleşen bir diğer yöntem de gülüş tasarımıdır. Gülüş tasarımı, bilgisayar teknolojisinin sunduğu faydalardan yararlanarak gerçekleştirilen bir diş estetiği yöntemi olarak bilinir. Kişinin gülüşünü hatırı sayılır düzeyde iyileştiren bir tedavi tekniği olan bu yöntem, aynı zamanda dijital gülüş tasarımı olarak da geçer.

Tedavi öncesinde diş hekimi ve hasta, dijital teknoloji yardımı ile dişlerin tedavi sonrasında oluşturacağı görüntü üzerine anlaşırlar. Anlık olarak hastanın diş görünümünü sanal ortamda ortaya koyan teknoloji, yapılması istenen değişiklikleri ekrana yansıtır ve tedavi sonunda dişlerin nasıl bir görünüme kavuşacağı ile ilgili bir ön izleme vermiş olur.

Gülüş tasarımı tedavisi esnasında asla unutulmaması gereken bir nokta varsa o da ekranda yansıtılan görüntünün yalnızca fikir amaçlı olduğudur. Ekrana yansıtılan görüntü, 3 boyutlu değil, 2 boyutlu olduğu için birebir derinlik hissi veremeyebilir; bu yüzden de daha gerçekçi bir görüntü elde etmek için diş hekiminin dişlerin modelini oluşturması ve bu model üzerinden akrilik madde ile canlı uygulama yapması gerekmektedir. Elbette bu yöntemi de diş hekimlerimizden talep etmeniz mümkündür.

* Zirkonyum Diş Uygulamaları

Zirkonyum diş, her ne kadar estetik diş hekimliği uygulamaları arasında diş beyazlatma ya da gülüş tasarımı kadar popüler olmasa da, en az onlar kadar etkili ve olumlu bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Beyaz renkli bir metal madde üzerine, porselen uygulaması ile yapılan bir çeşit kaplama yöntemi olan zirkonyum diş, özellikle dişlerinde pürüzsüz bir görüntü isteyen hastaların tercih ettiği bir yöntemdir. Zirkonyum ismi verilen metal, özellikle köprü ve kaplama yapımında sıkça tercih edilen bir metaldir. Bu metalin diş kaplaması esnasında sunduğu en büyük avantaj ise ışığı geçiren bir yapıya sahip olmasıdır. Bu sayede en doğal ve en organik diş kaplaması görünümünü oluşturabilmektedir.

En sağlam metallerden biri olarak bilinen zirkonyum, hastanın sağlığına herhangi bir zarar teşkil etmediği gibi üzerine kaplanan porselene güçlü bir dayanak sağladığı için dayanıklı bir tedavi yöntemi oluşturmaktadır. Zirkonyum dişlerin, CAD-CAM teknolojisi yardımı ile üretildiğini ve sıfıra yakın hata payı ile hastaya uygulandığını söylemekte de fayda vardır.

* Protez Diş Uygulamaları

Dişlerinin tamamını kaybetmiş olan hastaların başvurduğu estetik diş hekimliği çözümlerinden biri olan tam diş protezleri, kaybedilen dişlerin yerine kullanılan, çıkartılabilir ve takılabilir cihazlardan meydana gelmektedir. Akrilik bir taban üzerine, yine akrilikten veya porselenden üretilen diş protezi, dişlerin tamamını kapsayacak şekilde üretilebildiği gibi yalnızca kaybedilen birkaç dişi kapsayacak şekilde de oluşturulabilmektedir. Herhangi bir sağlık sebebinden dolayı dişlerinin bir kısmını veya tamamını kaybetmiş hastalar, estetik diş hekimliği çözümlerinden biri olan protez diş uygulamalarından faydalanarak yeniden estetik bir gülüşe kavuşabilmektedir.

Eğer siz de estetik diş hekimliği ve diş estetiği fiyatları hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız kliniğimiz ile iletişime geçebilir ve bir muayene seansı talep edebilirsiniz.