Kanal Tedavisi nedir? Ne zaman uygulanır?

Kanal tedavisi, dişinizin kökündeki çürüğü temizleyen diş prosedürünün adıdır.

Dişlerinizin dış kısmında bir mine tabakası, arada bir dentin tabakası ve çene kemiğinizdeki kök içinde uzanan yumuşak bir sinir-damar paketi vardır. Burada sinirler, kan damarları ve bağ dokusundan oluşan diş pulpası bulunur.

Diş çürüğü diş minesi ve dentin tabakasını geçerek dişin sinirine kadar geldiğinde, pulpa dokusu iltihaplanabilir ve devamında nekrotik (ölü) hale gelebilir. Çürüğü temizlemek ve dişi kurtarmak için bir kanal tedavisine ihtiyaç vardır.

Peki, gerçekten kanal tedavisine ihtiyacınız olup olmadığını nasıl anlarsınız? Kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu gösterebilecek semptomlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Kanal tedavisi nasıl uygulanır?

Kanal tedavisi prosedüründe, diş çürüğü ve diş kökü kanalı temizlenir ve enfekte dişi korunur.

Kanal tedavisi sırasında diş hekiminiz:

  • Diş kökündeki enfekte damar, bağ dokusu ve siniri özel aygıtlarla çıkartır.
  • Diş kanalını antiseptik ajanlarla dezenfekte eder.
  • Boş kökleri doldurur.
  • Yeniden çürümeyi önlemek için üzerini dolguyla kapatır.

Kanal tedavisi genel diş hekiminiz veya tercihen endodontist olarak bilinen bir kanal tedavisi uzmanı tarafından yapılabilir.

Kanal tedavisi doğal dişinizi yerinde bırakır ve daha fazla çürümeyi önler. Ancak dişi daha kırılgan hale getirir. Bu nedenle, kanal tedavisi olan bir diş ihtiyaç duyulduğunda porselen diş ile kaplanabilir.

Peki ne zaman kanal tedavisine ihtiyaç duyulur?

Kanal tedavisine ihtiyacınız olup olmadığını bilmenin tek yolu öncelikle diş hekiminize gitmektir. Ancak dikkat edilmesi gereken birkaç uyarı işareti var. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize görünmeniz önemlidir. Dişiniz ne kadar erken tedavi edilebilirse, sonuç muhtemelen o kadar iyi olacaktır.

1. Kalıcı ağrı:

Kalıcı diş ağrısı, kanal tedavisine ihtiyaç duyabileceğinizi gösteren işaretlerden biridir. Dişinizdeki ağrı sizi sürekli rahatsız eder.  Zaman zaman kaybolabilir ama mutlaka geri gelir.

Ağrıyı çene kemiğinin derinliklerinde hissedebildiğiniz gibi, yüzünüzde, çenenizde veya diğer dişlerinizde ağrı hissedebilirsiniz.

Diş ağrısının kanal enfeksiyonu dışında başka nedenleri olabilir:

  • Enfekte gömülü diş
  • Diş eti hastalığı
  • Çürük diş
  • Sinüzit

Nedeni ne olursa olsun, diş ağrısı geçmiyorsa, diş hekiminize görünmek iyi bir fikirdir. Diş ağrısı için erken teşhis ve tedavi daha iyi bir sonuca götürür.

2. Sıcağa ve soğuğa duyarlılık

Sıcak yemek yediğinizde veya bir fincan kahve içtiğinizde dişiniz ağrıyor mu? Ya da belki dondurma yediğinizde veya buz gibi soğuk bir bardak su içtiğinizde dişinizde hassasiyet hissediyor olabilirsiniz.

Duyarlılık, hafif bir ağrı veya keskin bir acı gibi hissedilebilir. Bu ağrı uzun bir süre devam ederse kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir.

Sıcak veya soğuk bir şey yediğinizde veya içtiğinizde dişiniz ağrıması, dişinizdeki kan damarlarının ve sinirlerinin enfekte veya hasar gördüğünün bir göstergesi olabilir.

3. Dişte renk değişikliği

Dişinizin pulpasındaki bir enfeksiyon, dişinizin renginin değişmesine neden olabilir.

Dişin travması veya iç dokunun bozulması köklere zarar verebilir ve dişe grimsi siyah bir görünüm verebilir.

Diş renginin değişmesinin başka nedenleri olabilir, ancak bir dişin renginin değiştiğini fark ederseniz, diş hekiminize görünmek her zaman iyi bir fikirdir.

4. Şişmiş diş etleri

Ağrılı dişin yakınındaki şişmiş diş etleri, kanal tedavisi gerektiren bir sorunun işareti olabilir. Şişlik gelip gidebilir. Dokunduğunuzda hassas olabilir veya dokunmak acı vermeyebilir.

Şişlik, ölü pulpa dokularının asidik atık ürünlerinden kaynaklanır ve bu da kök ucu bölgesi dışında şişmeye (ödem) yol açabilir.

Ayrıca dişetinizde küçük bir sivilce görüntüsünde enfeksiyon olabilir. Buna apse denir.

Abse içindeki akıntı, dişeti kenarından sızabilir. Bu size ağzınızda hoş olmayan bir tat verebilir ve nefesinizin kötü kokmasına neden olabilir.

5. Yemek yerken veya dişe dokunduğunuzda ağrı

Dişiniz dokunduğunuzda veya yemek yediğinizde hassassa, ciddi diş çürümesine veya sinir hasarının işareti olabilir. Bu durumda kanal tedavisi uygulanması gerekebilir. Bahsedilen durum özellikle hassasiyet zamanla devam ederse ve yemeyi bıraktığınızda kaybolmazsa geçerlidir. Enfekte bir dişin kök ucunun etrafındaki bağ dokusu, pulpanın ölmesinden dolayı aşırı duyarlı hale gelebilir. Canlılığını yitiren diş dokularından gelen atık ürünler bağları tahriş edebilir ve ısırma basıncından dolayı ağrıya neden olabilir.

6. Çatlak veya çatlak diş

Dişinizi bir kazada, bir temas sporunda veya sert bir şeyi çiğneyerek kırdıysanız veya çatlattıysanız, bakteriler yerleşebilir ve iltihaplanma ve enfeksiyona yol açabilir.

Bir dişe travma gelir ancak çatlamasa ya da kırılmasa bile, yaralanma yine de dişin sinirlerine zarar verebilir. Sinir iltihaplanabilir ve ağrıya ve hassasiyete neden olabilir, bu da kanal tedavisi gerektirebilir.

7. Diş hareketliliği

Dişiniz enfekte olduğunda daha hareketli hissedebilirsiniz. Bu durum, pulpa nekrozu (sinirin canlılığını yitirmesi) dışında başka faktörlerden de kaynaklanabilir. Ancak bir kanal tedavisinin gerekli olduğunun bir işareti olabilir. Sinir ölümünden kaynaklanan asidik atık ürünler, canlılığını yitiren bir dişin kökü etrafındaki kemiği yumuşatarak hareketliliğe neden olabilir.

Birden fazla dişte hareketlilik hissediyorsanız, bu hareketliliğin kök kanalına ihtiyaç duyabilecek bir sorundan başka bir nedeni olması muhtemeldir.

Kök kanalı ağrıyor mu?

Kanal tedavisi kulağa korkutucu gelebilir, ancak günümüz teknolojisiyle, genellikle derin bir dolgu yaptırmaktan çok daha farklı değildir. Ağrı çok azdır veya hiç yoktur çünkü diş hekiminiz dişinizi ve diş etlerinizi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır, böylece işlem sırasında rahat edersiniz.

Kanal tedavisine ihtiyacınız varsa ve yüzünüzde şişlik veya ateş varsa, diş hekiminiz enfeksiyonu tedavi etmek için size önceden antibiyotik verebilir. Bu ayrıca ağrınızı azaltmaya da yardımcı olabilir.

Kanal prosedürünün kendisi büyük bir dolgu uygulamaya benzer, ancak daha uzun sürecektir. Diş hekimi çürüğü temizlerken, kökleri dezenfekte ederken ve sonra onları doldururken ağzınız uyuşturulacaktır.

Kanal tedavisinden sonra ağzınız ağrılı veya hassas olabilir. Diş hekiminiz reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaç almanızı önerebilir.

Kanal tedavisi gereksinimi nasıl önlenir?

Kanal tedavisi tedavisini önlemek için, çürükleri ve diğer diş problemlerini önlemeye yardımcı olan aynı diş hijyeni alışkanlıklarını takip etmek önemlidir.

Dişlerinizi sağlıklı tutmak için şu adımları takip etme alışkanlığı edinmeye çalışın:

  • Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın.
  • Günde en az bir kez dişlerinizin arasına diş ipi kullanın.
  • Ağız yapınıza uygun, diş hekiminizin önereceği bir diş macunu ve ağız gargarası kullanın.
  • Her 6 ayda bir kontroller için diş hekiminizle görüşün.
  • Dişlerinizi yılda en az bir kez diş hekiminize profesyonelce temizlettirin.
  • Yediğiniz şekerli yiyecek ve rafine karbonhidrat miktarını sınırlamaya çalışın. Bu yiyeceklerin dişlerinize yapışma eğilimi vardır. Şekerli yiyecekler yerseniz, kısa bir süre sonra ağzınızı çalkalayın veya dişlerinizi fırçalayın.

Kanal tedavili bir dişte hala ağrı olabilir mi?

Evet, önceden kanal tedavisi uygulanan bir dişte ağrı olması mümkündür.

Bu ağrının bazı nedenleri şunlara bağlı olabilir:

  • Kök kanalınız iyileşmesinin yavaş olması
  • Karmaşık kök anatomisi nedeniyle kök kanalınız tamamen dezenfekte edilmiyor olması
  • Yeni çürüğün oluşumuna izin veren bir diş yaralanması

Kanal tedavisi ücreti ne kadardır?

Kanal tedavisinin ücreti, uygulanacak olan dişin kök sayısına göre belirlenir. Tek kök kanallı dişlerin tedavi ücreti daha uygunken, çok kanallı azı dişlerinin kanal tedavisi fiyatı daha yüksek olabilir. Bu konuyla ilgili bilgi almak için bir kanal tedavisi uzmanı (endodontist) tarafından muayene edilmeniz önerilmektedir.

Kanal tedavisi ile ilgili diğer sorularınız için Zekeriyaköy’deki kliniğimizde kanal tedavisi uzmanımız Endodontist Dr. Rahmi Eken için randevu oluşturabilir, dişlerinizle ilgili detaylı bir muayene isteyebilirsiniz.