Diş çürüğüne karşı elinizden gelen tüm önlemleri almış olmanıza rağmen çürük bir diş ile karşılaşmanız, sinir edici ve moral bozucu bir durum olabilir; ancak bu durum ile sandığınızdan çok daha fazla kişinin karşılaştığını bilmeniz gerekir. Fazlaca ağrı yapmadığı ve gündelik hayatınıza müdahale etmediği sürece çürük dişinizi görmezden gelmeyi tercih edebilirsiniz; ancak bu yolu tercih ederek kendinize faydadan çok zarar teşkil ettiğiniz de bir gerçek. Eğer bir diş çürüğü ile karşı karşıya olduğunuzu düşünüyor ve nasıl bir aksiyon planı yaratmanız gerektiği konusunda tereddütler yaşıyorsanız, bu rehber tam da aradığınız şey olabilir. Diş çürüğü nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir, hepsi bu yazımızda sizleri bekliyor.

Diş Çürüğü Nedir?

Diş çürüğü, en basit tanımı ile diş içerisinde oluşan bir deliktir. Diş çürükleri çok küçük bir ebatta başlar ve zaman içerisinde, özellikle tedavi edilmedikleri durumlarda büyüyerek genişlik alanlarını artırırlar. Pek çok diş çürüğü ilk etapta ağrıya sebep olmadığı için onları erken teşhis etmek ve tedavi ettirmek neredeyse imkansızdır. Erken diş çürüğü tedavisi olabilmenin tek yolu, düzenli olarak dişçi muayenesine gitmekten geçer.

Yapılan çeşitli araştırmalara göre diş çürükleri, dünyadaki en yaygın sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Dişi olan herkeste çürük sorunu meydana gelebilmektedir; buna bebekler ve hayvanlar da dahildir.

Diş Çürüğü Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Diş çürüğünün meydana gelebilmesi için pek çok farklı koşul vardır. Diş çürüğü neden olur sorusunun en yaygın cevapları arasında şunları sıralamak mümkündür:

* Bakteri, tükürük, asit ve gıda kalıntılarının meydana getirdiği plak oluşumu
* Aşırı derecede şekerli ve asitli yiyecek ve içecek tüketimi
* Yanlış ve eksik oral bakım, yetersiz diş fırçalama alışkanlıkları ve diş ipi kullanmama
* Yetersiz florür alımı
* Ağız kuruluğu
* Anoreksi ya da bulimia gibi yeme bozuklukları
* Mide asidinin diş minesini zayıflatmasına yol açan reflü hastalığı

Elbette diş çürüklerini tespit edebilmek ve ilerlemeden tedavisini gerçekleştirebilmek için belirtilerini de iyi bir şekilde tanıyor olmak gerekir. En belirleyici diş çürüğü belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

* Dişte hassasiyet
* Dişte ağrı
* Diş üzerinde çıplak gözle görünür bir delik
* Dişte siyah ya da beyaz lekelenmeler

Tüm bunlara ek olarak ağzın farklı bölgelerinde yer alan dişlerin, farklı sebeplerden ötürü çürüyebileceği de bir gerçektir. Ön diş çürüğü genellikle aşırı derecede şekerli gıda tüketiminden meydana gelebilirken, arka diş çürüğü tedavi edilmezse diş kökünün de zarar görmesine ve diş sinirlerinin alınmak zorunda kalmasına bile yol açabilir. Kısacası ister küçük ister büyük bir diş çürüğü olsun, vakit kaybetmeden bir uzman doktora görünmekte fayda vardır.

Diş Çürüğü Tedavi Etme Yöntemleri Nelerdir?

Diş çürüğü tedavileri arasında pek çok farklı yönteme ve tekniğe başvurulabilmektedir. Herhangi bir tedaviye geçmeden önce bir diş hekimine muayene olmalı ve tüm belirtilerinizi eksiksiz olarak ona aktarmalısınız. Hassasiyet, ağrı ya da acı gibi tüm semptomları bir bir anlattıktan sonra diş hekiminiz, tam olarak nasıl bir çürük olduğunu tespit edecek, çürüğün ciddiyetini ve boyutlarını belirleyecek ve ona göre bir tedavi planı oluşturmaya başlayacaktır. Her ne kadar sadece oral yoldan bir muayene ile diş çürüklerini tespit etmek mümkün olsa da, bazı diş çürüklerinin nokta atışı tespitinde bir diş röntgeni ihtiyacı hissedilebilmektedir.

Seçilecek diş çürüğü tedavisi yöntemi, öncelikli olarak diş çürüğünün ciddiyetine ve komplikasyon seviyesine bağlıdır. Diş çürüğü tedavi ederken başvurulan en yaygın yöntemler ise şöyledir:

– Diş Çürüğünde Dolgu Tedavisi

Çürük tedavisi dendiğinde akla gelen ilk yöntem, dolgu tedavisidir. Diş hekiminiz öncelikli olarak bir diş matkabı kullanarak dişinizdeki çürüyen bölgeyi temizler. Ardından boş kalan kısmı kompozit madde ile doldurur ve diş çürüğünüzü elimine etmiş olur. Basit ve erken tespit edilmiş diş çürüklerinde genellikle bu yöntem tercih edilir.

– Kuron Tedavisi

Kuronlar, orta ve üst şiddette çürük tedavisinde tercih edilmektedir. Diş hekimi, bu gibi durumlarda dişin üzerine özel üretim bir kapak yerleştirmeyi tercih edebilir, bu sayede dişin orijinal kapağı bir “kuron” ile yer değiştirmiş olur. Elbette prosedüre başlanmadan önce dişin çürük kısmının tamamen elimine edilmesi gerekir.

– Diş Çürüğünde Kanal Tedavisi

Diş çürüğü kanal tedavisi ile de iyileştirilebilen bir diş problemidir. Çürük, dişlerdeki sinirlerin ölmesine yol açacak kadar ilerlediğinde diş hekiminiz diş kökünü kurtarmak için kanal tedavisine başvuracaktır. Önce sinirler kaldırılacak, ardından dişin iç kısmı sterilize edilerek temizlenecek ve enfeksiyonların tamamı ortadan kaldırıldıktan sonra dolgu malzemesi ile tüm boşluklar kapatılacaktır. Gerekli görüldüğü yerde dolgunun üzerine kuron yerleştirilmesi de mümkündür.

– Erken Aşamalı Diş Çürüğü Tedavisi

Diş çürüğü dolgusuz tedavi yöntemleri ile giderilebilir. Eğer diş çürüğünüz erken aşamalarda tespit edildiyse basit bir florür tedavisi ile kendisinden kurtulmak mümkün olabilir.

Çocuklarda Diş Çürüğü

Çocuklarda diş çürüğü en az yetişkinlerde olduğu kadar yaygın ve sık görülen bir problemdir. Çocuklarda diş çürüğü oluşmasının en temel sebepleri arasında elbette süt, asitli içecek, üzüm, şeker, meyve suyu ya da ekmek gibi gıdaların aşırı derecede tüketimi yer alır. Şeker ve nişasta içerikli gıdaları tavsiye edilen miktarların üzerinde tüketen çocuklarda diş çürüğü meydana gelme olasılığı çok daha yüksektir. Bununla birlikte yetersiz ağız ve diş bakımı da dişlerde çürük oluşumunu hızlandıran etkenler arasında yer alır.

Çocuklarda diş çürüklerinin tedavisi, çocuğunuzun semptomlarına, yaşına ve genel olarak sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Bununla birlikte çürük probleminin ne kadar komplike bir durumda olduğu da bu noktada önemlidir. Bu tespitler yapıldıktan sonra çocuklarda diş çürüğü tedavisi uygulanırken yetişkinler için uygulanan yöntemlerden biri tercih edilerek ilerlenir; dolgu yapımı, kanal tedavisi ya da florür medikasyonu. Kuron kullanımı çocuklar için en son tercih edilen seçenektir, ancak durumun ciddiyetini ilerletmesi durumunda bu tedavi yöntemine de başvurulabilmektedir.

Hamilelerde Diş Çürüğü

Hamile kadınların ağız ve diş sağlığına her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri gerektiği bir gerçektir. Kötü ağız bakımı annenin gereksiz tedavi süreçlerinden geçmesine yol açarken diğer yandan bebeğe de zarar verme riski teşkil eder. Bu yüzdendir ki hamilelikte diş çürüğü ile karşılaşmamak için elden gelen tüm önlemler alınmalıdır. Her şeye rağmen hamileliğin herhangi bir döneminde diş çürüğü ile karşılaşıldığında öncelikli olarak diş hekimini ziyaret etmek gerekir. Hekim, çürüğün ne seviyede olduğunu tespit eder ve buna göre bir aksiyon planı çizer. Başlangıç seviyesinde bir çürük söz konusu ise ve annenin hamileliğinin bitmesi yakınsa, bu gibi durumlarda çürük tedavisinin ertelenmesi kararı alınabilir. Öte yandan müdahale edilmediği sürece daha da kötüleşecek bir çürük söz konusu olduğunda hamileliğe özel bir diş çürüğü tedavisi uygulanması tercih edilebilir.

Çürük Ağrısı ile Nasıl Baş Edilir?

Çürük diş dendiği zaman akla ilk olarak elbette sürekli bir ağrı ve sızı gelmektedir. Çürük dişin meydana çıkarttığı ağrı, hastaları günlük konforlarından edebilecek düzeyde olabileceği gibi, iş, aile ve arkadaş çevresinde normal şartlar altında sahip oldukları motivasyon ve konsantrasyonu kaybettirecek oranlarda hissedilebilir. Çürük ağrısı ile baş etmek için bireysel olarak başvurabileceğiniz yollar mevcuttur. İşte onlardan bazıları:

* Gündelik ağız ve diş bakımınızı daha özenli bir şekilde gerçekleştirin. Gerekirse dişlerinizi günde 3 kere fırçalayın ve florür oranı yüksek bir diş macunu ile çürük dişe özel temizlik yapın.
* Diş hekiminize veya eczacınıza danışarak özellikle diş ağrısına iyi gelen ağrı kesicileri deneyin.
* Yediklerinize dikkat edin; aşırı sıcak ve aşırı soğuk gıdalardan kaçının.

Bu önerilerin tamamen geçici önlemler olduğunu ve diş çürüğü ağrısının ancak ve ancak diş çürüğü tedavisi ile kalıcı olarak geçirileceğini vurgulamakta fayda vardır.

Diş Çürüğü Riskini Önlemek İçin…

Bahsi geçen bu ağrılara maruz kalmamak ve diş çürüğü ile baş etmek zorunda olmamak için kişisel olarak çürüklere karşı alabileceğiniz önlemler de yok değildir. İşte sağlıklı ve çürük riski düşük bir ağız için yapabilecekleriniz:

* Florür kaynağı bir diş macunu ile dişlerinizi günde 2 kez fırçalayın.
* Düzenli olarak diş ipi kullanın.
* Daha az şekerli ve asitli yiyecekler tüketin.
* Öğünler arası atıştırmalıklarınızı minimuma indirin.
* Düzenli olarak diş hekimi muayenesine gidin.
* Kalsiyum tüketiminizi artırın.

Çürük tedavisi hakkında merak ettiğiniz her şeyi İstanbul Zekeriyaköy’de bulunan diş kliniğimizde muayene olabilir, en iyi diş hekimlerinden oluşan kadromuz ile iletişime geçerek siz de sağlıklı ve çürüksüz bir ağız yapısına sahip olabilirsiniz.