Kanal Tedavisi – Endodonti

Diş çürüğü, ağız ve diş problemleri söz konusu olduğu zaman en ciddi problemler arasında sayılmakla birlikte yaştan bağımsız olarak hem çocukları, hem ergenlik dönemindeki gençleri, hem de yetişkinleri etkileyebilen bir sorundur. Her ne kadar erken aşamalarında kontrol altına alınabilen bir sıkıntı olsa da çürük diş, zamanında müdahale edilmediğinde çok daha ciddi sorunlara, dolayısıyla da kapsamlı tedavi gereksinimine yol açabilmektedir. Bu tedavi yöntemlerinden en yaygın olarak bilineni kanal tedavisidir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi ile ilgili detaylı incelemeye girmeden önce kanal tedavisi ihtiyacı gerektirecek diş çürüklerinin neden oluştuğuna yakından bakmak gerekir. Dişte oluşan çürükler, dişin dış katmanını oluşturan minenin bozulması ve yıpranması ile meydana gelir. Bunun en yaygın sebebi olarak ise özellikle şekerli yiyecek ve içecek tüketiminden sonra dişte biriken zararlı plak oluşumları gösterilmektedir. Bu plaktaki bakteriler, diş minesini ufak ufak yiyen asitler ürettiği için minenin altında kalan kemiği ortaya çıkartarak dişlerin savunmasız bir noktaya gelmesine sebep olur.

Her ne kadar erken aşamalarda bu çürükler, tükürük bezlerinizdeki faydalı mineraller ve diş macununuzdaki florür ile tamir edilebilir olsa da, ileri seviye bir çürük söz konusu olduğunda bir endodonti uzmanıile görüşmeniz mecburi hale gelebilmektedir. Aşırı düzeyde diş hassasiyeti, enfeksiyon veyadiş kökü zedelenmesi gibi yan etkilerde bir endodontistmüdahalesi şarttır. Çoğunlukla kanal tedavisi ile sonuçlanan bu muayeneakabinde, sizin için en uygun tedavi yöntemi belirlenmiş olacaktır.

Teknik olarak “kanal” dediğimiz zaman, dişin ortasında bulunan doğal oyuktan bahsediyoruz demektir. Bu oyuğun içerisinde “pulpa odası” olarak adlandırılan bir doku ve diş sinirleri bulunmaktadır. Dişleriniz, aslında sinirlerolmadan da fonksiyonlarına kaldığı yerden devam edebilirler; ancak yediğiniz yemeğin ya da içtiğiniz içeceğin ısısı gibi hassas algıları hissetmenize vesile olan alan, pulpadokusunun kendisidir.

Kanal tedavisinin özünde, problemli diş üstünde bir delik açarak dişin doğal oyuğuna ulaşmak ve bu oyuğun üzerinden sorunu gidermek yatmaktadır. Oyuğa ulaşıldıktan sonra pulpa odası ve sinirler alınır, dişin içi temizlenir ve diş, daha fazla zarar almaması için tamponlanarak koruma altına alınır. Pulpa dokusunun kaldırılmasının sebebi, oluşabilecek bakterilere ev sahipliği yapmasını engelleyerek dişin enfeksiyon kapmasının önüne geçebilmektir. Eğer pulpa, dişin içinde kalırsa oyuğun içerisinde iltihap oluşturarak ciddi şişkinliklere yol açabilir ve bu durum, kemik kaybına bile sebebiyet verebilir.

Kanal Tedavisine Ne Zaman Başvurulur?

En yaygın çürük diş tedavisi olarak bilinen ve hastaların çoğu zaman korku ile yaklaştığı kanal tedavisi, ancak ve ancak profesyonel diş hekimlerinin ve alanında uzmanlaşmış endodonti uzmanlarının yapmaya karar verebileceği bir tedavi türüdür. Kanal tedavisi gerçekleştirmeye karar vermeden önce hekimin dişi etraflıca incelemesi, pulpa odasının ne denli enfeksiyon altında olduğunu tespit etmesi ve kanal tedavisinin o noktada kesinlikle en uygun ve en doğru tedavi süreci olduğuna karar vermesi gerekir. Her ne kadar hastalar, kanal tedavisi söz konusu olduğunda işleme korku ile yaklaşsalar da, polikliniğimizdeki endodonti uzmanlarında olduğu gibi, uzman ellerden çıktığı zaman kanal tedavisi, ağrısız, sancısız ve sorunsuz tamamlanabilecek bir tedavi yöntemidir.

Eğer belirli bir dişte süreklilik gösteren bir ağrı, sıcağa ve soğuğa karşı aşırı duyarlılık, dokunma ve çiğnemeye karşı hassasiyet, enfeksiyonlu dişte renk değişimi ve kemik ile diş eti bölgesinde şiddetli ağrı gibi şikayetleriniz varsa, büyük bir ihtimalle kanal tedavisine ihtiyacınız vardır demektir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endodonti
Endodonti

Kanal tedavisinin nasıl yapıldığına dair ufak bir ön izleme verdikten sonra sıra, tedavi detaylarını ele almaya geldi. Hastaların kanal tedavisinden çekinmelerinin en büyük sebeplerinden bir tanesi, aslında tedavinin nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi sahibi olmamalarından kaynaklanmaktadır. Kanal tedavisinin ne denli sistematik ve yapıcı bir tedavi olduğunu keşfeden hastaların büyük bir kısmı, bu tedavi yöntemine karşı hissettikleri çekinceleri çoğu zaman bir kenara bırakmaktadırlar.

Her şeyden önce belirtmek gerekir ki eğer dişinizdeki sorun ileri seviyeye ulaşmışsa, herhangi bir diş hekiminden ziyade özellikle diş kökü, diş sinirlerive kanal tedavisi üzerinde uzmanlaşmış bir endodonti uzmanı ile görüşmenizde fayda vardır. Özellikle bu alana yoğunlaşmış olan kanal tedavisi doktoru, ilk etapta ağzınızın bir röntgenini isteyecektir. Bu röntgen sayesinde hekim, dişin durumunu, diş kökünün şeklini ve etrafında enfeksiyon olup olmadığını tespit etmiş olacaktır. Bu süreç tek bir muayene seansında tamamlanabileceği gibi doktorunuzun insiyatifinde olacak şekilde birkaç muayenede de sonuçlanabilir. Örneğin eğer çürük dişinizde ciddi bir enfeksiyon söz konusu ise hekiminiz kanal tedavisine başlamadan önce enfeksiyonu kurutmak için size antibiyotik özellikli ilaç kullandırmayı tercih edebilir. Böyle bir durumun söz konusu olmadığı durumlarda ise hastanın kanal tedavisini röntgen sonuçlarının hemen akabinde başlatmak da mümkün olmaktadır.

Kanal tedavisine başlamadan önce sorunlu dişin bulunduğu bölgeye iğne ile lokal anestezi uygulanır. Anestezinin etkisini gösterme süresi ortalama olarak 5-25 dakika arası sürmekle birlikte kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ağzın ilgili bölgesinin tamamen uyuştuğundan emin olduktan sonra doktor, dişin içine ulaşabilmesi için bir delik açar. Bu delik kullanılarak dişteki pulpa, çürümüş sinir dokusu ve diğer tüm bakteriler boşaltılmış olur. Bu boşaltım tamamlandıktan sonra özel aparatlar kullanılarak dişin içi sterilize edilerek temizlenir ve su ya da sodyum hipoklorit yardımı ile dişin içindeki tüm kalıntılar boşaltılır.

Bu temizleme işlemi tamamlandıktan sonra sıra, dişin kapatılmasına gelir. Bazı endodontistler dişin durumuna ve hastanın kanal tedavisine gösterdiği reaksiyona bağlı olarak dişi hemen kapatmayı tercih ederken, bazı kanal tedavisi uzmanları bir sonraki muayenede bu işlemi gerçekleştirmeyi seçer. Bununla birlikte eğer dişte enfeksiyon söz konusu ise endodonti uzmanı dişin içerisinde doğrudan ilaç uygulamayı da tercih edebilir. Tekrarlamakta fayda vardır ki bu süreç, tamamen endodonti uzmanının profesyonelliğine ve tecrübe alanına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Tamamlanan kanal tedavisi dolgu ile kapatılarak sona ermiş olur. (Bu dolgu, tedavi durumuna göre geçici dolgu ya da kalıcı dolgu olabilmektedir.)

Kanal tedavisi ile ilgili en çok merak edilen sorulardan bir tanesi, elbette “Kanal tedavisi acıtıyor mu?” olmaktadır. Unutmamak gerekir ki çoğu endodonti tedavisipulpa odasında meydana gelen enfeksiyonun ve enflamasyonun oluşturduğu acıyı sonlandırmak ve dişi eski sağlığına kavuşturmak için gerçekleştirilir. Kanal tedavisinde uzmanlık gösteren en iyi doktorlar, kullandıkları modern teknikler ve etkili anestezi ilaçları ile hastalara kanal tedavisi süresiboyunca rahatlık sağlarlar. Öte yandan kanal tedavisinin tamamlanmasından ve anestezinin etkisinin geçmesinden sonra gelen birkaç gün boyunca dişinizde standardın dışında bir hassasiyet hissetmeniz mümkündür. Oldukça normal bir tepki olmakla birlikte bu tatsız durum, kısa bir süre içerisinde yok olan, kimi hastalarda ise hiç baş göstermeyen bir durumdur. Tekrar belirtmekte fayda vardır ki her ne kadar kanal tedavisi prosedürleri belli standartlara bağlı olarak yapılsa da ağrı, acı ve hassasiyet düzeyleri, hastadan hastaya, bünyeden bünyeye ve dişten dişe farklılık gösterebilmektedir. Aynı durum, kanal tedavisi süresi için de geçerlidir. Endodonti uzmanlarımız, kanal tedavisi sonrasında oluşabilecek ağrılar ile baş edebilmeniz için size ağrı kesici tavsiyesi verebilmektedirler.

Kanal Tedavisi Sonrası Beni Neler Bekliyor?

Kanal tedavisi tamamlandıktan sonraki ilk 1-2 gün, tedavi gören dişinizin aşırı hassas olması oldukça normaldir. Bu ağrılara sebebiyet veren durum, üzerinde işlem yapılmış olan hassas diş dokusudur. Kanal tedavisi sonrası nasıl bir yol izleyeceğinizi mutlaka endodonti uzmanınız ile birlikte konuşmanız gerekmektedir. Kendisi size ne zaman yemek yemeniz, ne zaman sıcak/soğuk içecek tüketmeniz ve ne zaman dişlerinizi fırçalamanız gerektiği ile ilgili detaylı bilgileri verecek ve sizin de bu talimatlara uymanızı bekleyecektir.

Sorunsuz geçen kanal tedavilerinde hastalar, genellikle günlük rutinlerine tedavinin hemen ertesi günü dönebilmektedirler. Bununla birlikte ağrının ve acının olmaması durumunda bile tedavinin akabindeki ilk birkaç gün, işlem görmüş olan dişe baskı uygulamaktan kaçınmakta fayda vardır. Eğer kanal tedaviniz tamamlandıktan sonraki birkaç gün içerisinde aşırı sıcak ya da aşırı soğuk içecek ve yiyecek tüketiminden uzak durursanız, iyileşme sürecinizi ciddi oranda hızlandırmış olursunuz. Aynı şekilde kanal tedavisi sonrasıağız ve diş hijyeninizi maksimum düzeyde tutmak da tedavinizin olumlu sonuçlanmasında etkili faktörlerdir. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve antiseptik bir ağız çalkalama sıvısı kullanmak, ağzınızdaki bakteri oluşumunu minimuma indirerek tedavi görmüş dişinizi koruma altına almanızı sağlar. Elbette bu temel ağız ve diş hijyeni süreçleri, diğer dişlerinizde de çürükler oluşmasını engelleyerek aynı tedavi süreçlerinden bir daha geçme riskinizi azaltmış olur.

Kanal tedaviniz tamamlandıktan sonra doktorlarımız, size kontrol amaçlı gelmeniz için bir randevu günü belirleyecektirler. Unutmayın ki bu randevu gününü aksatmamanız ve diş hekiminizin size tavsiye ettiği talimatlara birebir uymanız, iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.

Kanal Tedavisi Fiyatları Ne Civardadır?

Kanal tedavisi fiyatları, dişinizdeki problemin ne kadar kompleks ve karmaşık olduğuna göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin azı dişlerine kanal tedavisi yapmak endodonti uzmanları için daha güç bir bölge olduğu için bazı durumlarda daha yüksek fiyatlara mal olabilir. Aynı şekilde tek diş kanal tedavisi, çoklu kanal tedavisinden daha uygun fiyatlarla gerçekleştirilebilir. Elbette kanal tedavisi fiyatları, tedavinin bir diğer istenmeyen alternatifi olan diş çekimi fiyatlarına kıyasla daha bütçe dostu olarak karşımıza çıkmaktadır; zaten hasta sağlığı açısından da tercih edilen yöntem, yine mümkün mertebe kanal tedavisi yöntemidir.

Kanal tedavisi, test edilmiş ve onaylanmış sonuçlar sunan, etkili ve sağlıklı bir diş tedavi yöntemidir. Dişinizdeki çürüğün yol açabileceği tehlikeleri ve hastalıkları bir an önce ortadan kaldırmaya yönelik, yapıcı bir tedavi olan kanal tedavisi, işinin uzmanı bir endodonti uzmanı tarafından yapıldığı zaman pürüzsüz bir tedavi süreci ile tamamlanabilmektedir. Bununla birlikte dişlerinizi, kanal tedavisine ihtiyaç duyacak noktaya getirmemek de yine sizin elinizde olan bir durumdur. Dişlerinizi düzenli fırçalamak, ağzı ve diş sağlığınızı her daim korumak ve düzenli dişçi kontrollerinizi atlamamak, bu konuda alabileceğiniz önlemlerin başında gelmektedir.

Eğer siz de kanal tedavisi fiyatları ile ilgili bilgi almak, ağrıyan dişinize bir an önce çözüm bulmak ve sağlıklı dişlerinize geri kavuşmak istiyorsanız polikliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.