Diş Beyazlatma

Dişlerinizi fırçalamak, onları diş ipi ile temizlemek ve ağzınızı çalkalamak, küçüklüğünüzden beri size aşılanan bir ağız temizleme alışkanlığı olabilir; ancak göz alıcı parlaklıkta ve beyazlıkta dişlere sahip olmak için bazen bunlardan daha fazlası gerekebilir. Özellikle aşırı derecede sigara, çay ve kahve tüketimi, standart diş fırçalama rutinini bile geride bırakarak dişlerinizin sararmasına ve doğal beyazlığından fazlasıyla uzaklaşmasına sebep olabilir. Tam olarak bu noktada devreye giren diş beyazlatma, sararmış dişsorunu için en etkili çözümlerden biri olarak bilinir. Diş beyazlatma nedir, farklı diş beyazlatma çözümleri nelerdir ve diş beyazlatma nasıl yapılırgibi soruların detaylı cevapları burada sizleri bekliyor.

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma (bleaching), dişleri bir ya da birkaç ton daha açık hale getirerek üzerlerindeki leke ve renk bozukluklarını ortadan kaldıran bir diş estetiği işlemidir. Diş beyazlatma etkisi, gerçekleştiği andan itibaren gözle görünür bir değişim yarattığı için bu prosedür, en popüler kozmetik diş işlemleri arasında yer alır.

Diş beyazlatma çeşitlerini detaylı olarak incelemeden ve diş beyazlatmanın tam olarak nasıl yapıldığının detaylarına girmeden önce, bu prosedüre neden ihtiyaç duyabileceğinizin sebeplerine göz atmak gerekir. Bu noktada “Dişler neden sararır?” sorusunun cevaplarını ele almak gereklidir. Sararmış dişlerin başlıca sebebi yaşlanmadır. Nasıl ki saçlarımız biz yaş aldıkça beyazlaşıyorsa dişlerimiz de zaman ile sararmaya başlıyor ve eski beyazlığını kaybediyorlar. Yaşla birlikte sararan dişlerde sarıya dönen kısım, dişin dış kısmı olan mine değil, aksine iç kısmı olan dentindir. Dişler kendini onardıkça yeni dentin daha koyu bir hal alır, mine zayıflar ve tükettiğiniz asitli ve şekerli yiyecekler, dişlerin daha da erken yaşta sararmasına sebebiyet verir. Dentinin rengi, tıpkı bir prizma gibi mine altından görünür hale gelir ve dişler böylece sarı gözükür.

Elbette yaştan bağımsız olarak dişlerin sararmasına sebebiyet veren başka faktörler de vardır. Bir dişin üzerine düşmek ya da dişe darbe almak, aşırı düzeyde florüre maruz kalma, gümüş renkte dolgu kullanımı, aşırı sigara, çay ve kahve tüketimi, kötü diş ve ağız bakımı ve elbette genetik faktörler, dişlerin sararmasına yol açar.

Diş Beyazlatma Çeşitleri Nelerdir?

Söz konusu diş beyazlatma çeşitleriolduğu zaman farklı yöntem ve tekniklerle karşılaşmak mümkündür. En iyi diş beyazlatma yöntemiolarak herhangi bir yöntemi öne çıkartmak mümkün değildir, zira her bir yöntemin kendi içinde artı ve eksileri vardır. Bununla birlikte muayenemizde karşılaşacağınız profesyonel bir diş beyazlatma doktoruile çalışarak diş yapınıza ve sararma türünüze göre en uygun diş beyazlatma yöntemini tercih etmeniz mümkün olmaktadır. Bu noktada en önemli amacımız, dişe zarar vermeden diş beyazlatmayapmak ve hastayı olabildiğince memnun bir şekilde uğurlayabilmektir.

Diş beyazlatma çeşitlerini 4 ana başlıkta toplamak mümkündür:

– Ev tipi diş beyazlatma
– Ofis tipi diş beyazlatma
– Tek diş beyazlatma
– Kombine diş beyazlatma

Şimdi gelin, bu diş beyazlatma yöntemleri nasıl yapılır, tek tek ele alalım.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Nedir, Nasıl Yapılır?

Ev tipi diş beyazlatmaişlemine başlamadan önce ağız içerisinden ölçü alınır. Bu işlemin özünde, alınan bu ölçülere uygun olarak kişiye özel beyazlatma plakları oluşturulması yatmaktadır. Klinik ortamda üretilen ve hazırlanan bu plaklar, tıbbi olarak belirlenmiş miktarlarda beyazlatma jeli içerir. Beyazlatma jeli yüzde 10 ila yüzde 15 arasında karbamid peroksidden oluşmaktadır.

Ev tipi diş beyazlatma sırasında bu beyazlatıcı plak, gün içerisinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ayarlanır ve bu plağın 10-15 gün süre ile, her gün düzenli olarak kullanılması tavsiye edilir. Ev tipi diş beyazlatma süresibu bağlamda yaklaşık 2 hafta kadar sürmektedir.

Ev tipi diş beyazlatma işleminin bu ismi almasının sebebi, hastanın sürekli olarak dişçi muayenesine gelmesine gerek duymadan, işlemin temelde evden yapılmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte sürekli olarak hekim gözlemi altında olunmadığından dolayı da ev tipi diş beyazlatma süreci boyunca dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Bu noktaların belki de en önemlisi, jeli yalnızca diş hekiminin belirtmiş olduğu ölçüde kullanmaktır. Eğer beyazlatıcı jel, diş hekiminin önerisi dışında, daha yüksek miktarlarda kullanılırsa plak içinden taşarak diş etlerine zarar verebilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığı takdirde diş etleri derhal yıkanmalı ve hekim ile iletişime geçerek E vitamini içeren bir krem tavsiyesi alınmalıdır. Bu krem, diş etlerinin zarar gören kısımlarını onarmaya yönelik olacaktır.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma Nedir, Nasıl Yapılır?

Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Bir diğer popüler diş beyazlatma tekniği de ofis tipi diş beyazlatmadır. Evde yapılanın aksine ofis tipi diş beyazlatma, dişçi kliniğinde ya da muayenesinde gerçekleştirilir. Özellikle diş beyazlatma için zaman ayırma konusunda güçlük çeken, yoğun ve meşgul hastalar için tasarlanan ofis tipi beyazlatma, ev tipi diş beyazlatmaya kıyasla çok daha kısa bir sürede etkili beyazlatma sağlaması ile bilinir. Lazer diş beyazlatma olarak da bilinen ofis tipi diş beyazlatma, diş tabakasının üzerine sürülen beyazlatma jelinin lazer ile etkinleştirilmesinin akabinde çalışmaya başlar. Lazer destekli diş beyazlatmaiçin lazer ile birlikte UV ışını da kullanılabilmektedir. Yaklaşık olarak 1 saat süren bu beyazlatma sürecinin ardından çok kısa bir sürede 2 haftada elde edilecek sonuçlara ulaşmak mümkün olur.

Lazerle diş beyazlatmaya da diğer adı ile ofis tipi diş beyazlatma yöntemi, diş minesinin yüzeyine uygulanan beyazlatma ilacının lazer ile aktivasyonu mantığına dayanır. Bahsi geçen bu lazerler, tek renkli, yoğun, düz ve tek fazlı monokromik ışık yayan cihazlar olarak karşımıza çıkarlar. Bu lazerlerin görünürlüğü dalga boyu ile alakalı olduğu için dalganın boyu ve gücü kullanım alanına göre farklılık gösterebilir. Lazerin oluşturduğu elektromanyetik dalgalar, giderek güçlenerek hizalanır ve tedavi yapılacak olan her bir dişte kesici ya da yakıcı bir etki oluşturur. Tedavi tamamlandığında dişlerinizin daha beyaz ve parlak görünmesini sağlayan da tam olarak bu yüksek enerjili ışık/ışın demetidir.

Tek Diş Beyazlatma Yöntemi Nedir, Nasıl Yapılır?

İsminden de anlaşılacağı üzere tek diş beyazlatma yöntemi, yalnızca belirli bir dişe yapılan beyazlatmaişleminden ibarettir. Tek diş beyazlatma işlemi, genellikle kanal tedavisi öncesinde ya da sonrasında renk değiştirmeye meyilli olan sorunlu dişlere uygulanır. Tek diş beyazlatma işlemi elbette kanal tedavisi tamamlandıktan ve diş tamamen iyileştikten sonra gerçekleştirilir. Öncelikle kanallı dişteki dolgu sökülür ve açılan oyuğa beyazlatma jeli uygulanır. Ardından diş, geçici dolgu ile kapatılarak istenen renge ulaşana kadar bu sürece devam edilir. Tek diş beyazlatma yönteminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kanal dolgusunun çok iyi derecede izole edilmiş olmasıdır. İyi izole edilmiş bir kanal tedavisi söz konusu ise, tek diş beyazlatma dişe herhangi bir tehlike oluşturmaz; ancak usulüne göre yapılmayan kanal tedavilerinde diş beyazlatma süreci dişe faydadan çok zarar teşkil edebilir. Bu yüzden de tıpkı diş beyazlatma yöntemlerinde olduğu gibi dolgu ya da kanal tedavisi gibi diş prosedürlerinde yalnızca uzman ve profesyonel diş beyazlatmadoktorları ile çalışmak gerekmektedir.

Kombine Diş Beyazlatma Yöntemi Nedir, Nasıl Yapılır?

Son olarak sıklıkla tercih edilen bir diğer diş beyazlatma tekniği de kombine diş beyazlatmayöntemidir. Bu yöntem, hem ev tipi hem ofis tipi diş beyazlatmanın birleşimi olarak bilinir. Önce muayene ortamında, ardından da ev ortamında uygulanması amaçlanan bu yöntem, duruma göre muayene işleminden sonra 2 veya 3 gün boyunca evden sürdürülebilir. Kombine diş beyazlatma yönteminin nasıl planlanacağı ve zamanlanacağı ise, hasta ile hekimin verdiği ortak karara bağlı olarak değişebilir.

Diş Beyazlatma Hakkında Bunları Biliyor Muydunuz?

  1. Eğer siz de profesyonel diş beyazlatma hizmeti almak istiyorsanız muayenemize başvurabilir ve alanında uzman diş hekimleri yardımıyla dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Elbette işlemi başlatmadan önce diş beyazlatma ile ilgili bazı temel bilgilere sahip olmanız size avantaj sağlayacaktır.
  2. Dişleriniz sünger gibidir; her şeyi içlerine emerler:Tıpkı cildiniz gibi dişlerinizde de emici gözenekler bulunmaktadır. Bu gözenekler, tükettiğiniz her bir renkli yiyecek ve içeceği absorbe ederler. Özellikle kahve, çay ve sigara tüketimi, dişlerde leke ve sararma oluşmasında en etkili maddeler olarak bilinmektedir. Bu maddelerin aşırı tüketimi akabinde oluşan sarılıklar ve lekeler, ancak ve ancak onları aktif olarak gidermeye çalıştığınızda ortadan kalkarlar.
  3. Diş beyazlatma dişlerinize zarar vermez:Tıpkı diş fırçalamada aşırı sertliğe kaçmak gibi; dişinize uyguladığınız her türlü aşırı işlem, onlara zarar teşkil edebilecek bir işlemdir. Öte yandan doğru ve ölçülü bir biçimde uygulandığında diş beyazlatma, gayet güvenli bir kozmetik yöntem olarak karşımıza çıkar. Diş beyazlatma zararlarıkonusunda endişe duyan hastalar, her şeyden önce alanında uzman bir diş doktoruile iletişime geçmeli, diş beyazlatma süreci ile ilgili merak ettiği tüm soruları sormalı ve kafasında herhangi bir endişe kalmadığına emin olduktan sonra prosedüre başlamalıdır.
  4. Diş beyazlatmanın etkili sonuç vermesi, kullanılan beyazlatma jeline ve beyazlatma aracına bağlıdır:Muayenemizde beyazlatma için kullandığımız diş beyazlatma jelleri ve cihazları, son teknoloji ile donatılmış olmakla birlikte sadece kaliteli ve güvenilir üreticilerden temin edilmekte ve fazlasıyla etkili sonuçlar yaratmaktadır.
  5. Diş beyazlatma sonrası dişlerinizde hassasiyet hissetmeniz oldukça normaldir:Diş beyazlatma prosedürü esnasında dişler, kısa bir süreliğine de olsa dehidrasyona uğrar, bu da sinirlerin ısı değişikliğine karşı olan dayanıklılığını etkiler. Dişlerinizde beyazlatma sonrası oluşan hassasiyet, işlemin tamamlanmasından 6-36 saat sonra ortadan kaybolacaktır. Hekimlerimiz, işleminiz tamamlandıktan sonra kullanmanız üzere size özel ağız sıvıları tavsiye edebilir ya da talebiniz üzerine size ağrı kesici yazabilirler.
  6. Ev tipi diş beyazlatma, ofis tipi diş beyazlatmaya göre daha kalıcıdır:Kalıcı diş beyazlatmayaptırmak isterseniz lazer destekli diş beyazlatma yerine sadece beyazlatıcı jellerin kullanıldığı, uzun süreli ev tipi beyazlatma yöntemini tercih etmeniz önerilir.
  7. Diş beyazlatmak için en ideal zaman dilimi, yatmadan öncedir:Dişlerinizi beyazlattığınız andan itibaren onları tekrar sararmaya meyilli hale getiren, yine tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerdir. Bu nedenle de diş beyazlatma, en etkili halini en az 7-8 saat hiçbir şey tüketmeyeceğinizden emin olduğunuz uyku öncesi dönemde alır.
  8. Herkesin dişlerinin kusursuz beyazlığa kavuşması imkansızdır:Uygulanan diş beyazlatma tekniğinden bağımsız olarak her bireyin doğuştan gelen, kendine has bir diş rengi vardır. Diş beyazlatma işleminin ardından her hastada birebir aynı sonucun elde edilmemesinin sebebi de budur.

Diş Beyazlatma Fiyatları Ne Civarda?

Eğer siz de diş beyazlatma yaptırmak istiyorsanız ve diş beyazlatma fiyatlarıhakkında bilgi almak istiyorsanız, doğru adrestesiniz. Polikliniğimiz ile iletişime geçerek diş beyazlatma fiyatlarını öğrenebilir, prosedürün detayları ile ilgili uzman hekimlerimiz ile konuşabilir ve sürecin sonucunda ne beklemeniz gerektiği ile ilgili bir izlenim oluşturabilirsiniz. Polikliniğimizde diş beyazlatma yaptıranlar, profesyonel ellere emanet edilmiş olmanın konforu ve güvenini yaşamanın ayrıcalığına sahiptir.