Bebeklerin ağız temizliği için dişlerin sürmesini beklemek gerekmez. Gün içinde 1 defa da olsa, bebek besin tükettikten sonra temiz bir suyla nemlendirilmiş steril bir gazlı bezle damağı silmekte yarar vardır. Yenidoğan bebeklerde “pamukçuk” olarak tabir edilen mantar enfeksiyonu annelerin endişelenmesine neden olur. Pamukçuk hastalığı, bebeğin ağzında, dil ve damak yüzeyinde beyaz lekelerle kendini gösteren bir çeşit mantarhastalığıdır. Besin artığından ayırdedebilmek için gazlı bezle silindiğinde altından çıkan dokuya bakmak gerekir. Besin artıkları temiz bir gazlı bezle kolayca temizlenirken, mantar enfeksiyonu silindiğinde altında kızarık ve tahriş olmuş bir doku çıkar. Bu oluşum antibiyotik kullanımı ya da yetersiz ağız hijyeninden kaynaklanabilir. Bu nedenle bebeklerde biberon, emzik dezenfeksiyonu ve emziren annenin kişisel temizliği önem taşır. Bebekte bu tür bir oluşum tesbit edildiğinde, takip eden doktorunuza ya da diş hekiminize danışmanızda fayda vardır.

Bebeklerin ilk dişlerinin sürme vakti ise değişkenlik gösterebilir. Normal şartlarda bebeğin ilk dişinin ağız içinde görülmesi 6. ayda olur. Bu süreden itibaren bebeklerde diş temizliği eczanelerde satılan tek kullanımlık diş mendilleri ya da parmak fırçalarla yapılmaya başlanmalıdır. Bu temizliği yaparken sadece su kullanılmalıdır. Bebeklerde, hatta çocuklarda 3 yaşına gelene kadar doğru bir tükürme refleksi bulunmaz. Bu nedenle diş temizliğini 3 yaşına kadar diş macunu kullanmadan, sadece nazikçe fırçalama ile yapmak gereklidir. Fırçalama süresince güvenliği açısından bebeğinizi gözetiminiz altında tutmakta fayda vardır.

Ağız bakımı kadar bebeğin beslenmesi de diş sağlığında son derece önemlidir. Ballı süt, meyve suyu gibi şekerli besinleri içtikten sonra uykuya dalması, bebeklerde “biberon çürüğü” oluşumuna neden olabilmektedir. Bu nedenle besin tükettikten sonra su içmesi ya da temizlenmesi çürük oluşum riskini azaltır. Yapılan araştırmalar sonucunda şekerli besinlerin sadece ağız değil, çocukların genel sağlığı üzerine de olumsuz etkliye neden olduğu ortadadır. Kola, gazoz gibi içecekler kesinlikle ve kesinlikle çocuklara teklif edilmemelidir. Rafine şeker içeren kurabiye, kek, pastadan uzak tutmak, hatta mümkün olduğunca geç tanıştırmakta fayda vardır. Çocukların bu tip gıdalara ihtiyacı yoktur. Bunların yerine mevsimine uygun taze meyve veya hurma, günkurusu gibi kuru meyveler tercih edilebilir.

Unutmayın, bebeklik döneminden itibaren çocuğunuzun damak zevkini yedikleri belirler. Siz de elinizden geleni yapar ve ağız bakımına dikkat ederseniz, sadece iyi bir ağız hijyeni sağlamakla kalmaz, çocuğunuzun erken yaşta güzel alışkanlıklar kazanmasına da yardımcı olursunuz.